Молода пара у Тальному розпочала свою справу із виготовлення видів сиру

З Миколою та Зоряною ми познайомилися у центрі Тального на Черкащині. Вони займаються виготовленням сиру, а гостям та жителям міста пропонували скоштувати і придбати виготовлену власноруч натуральну продукцію. У їхньому асортименті, поки що тільки молоді сири – моцарелла та імеретинський сир, а також роблять ще бринзу, халумі і буррату.

Микола розповідає, що цю ідею запропонував він, а за її реалізація взялися разом із Зоряною.

– У мене було бажання займатися чимось хорошим та корисним, але не знав чим. Потім обрав виготовлення натурального сиру. Нині є тенденція продажу неякісного продукту, а я хотів робити щось якісне. Зараз ми практикуємо виготовлення молодого сиру, а потім братимемося й за інші види, – розповідає Микола.

Сам хлопець родом із Чернігівської області, а Зоряна з Тального. Кажуть, що мали їхати у Черкаси і там розвиватися далі, проте з початком повномасштабної війни плани змінилися, тому залишилися в місті.

Нині вони навчається процесу сироваріння на профільних курсах. Кажуть, що у центр Тального зі своєю продукцією вийшли вдруге. Першого разу спробували наочно показати, як вони роблять моцареллу. І водночас пригостити зацікавлених покупців ще теплим сиром. Однак, як зауважує Микола, – це хоч і класна ідея, але трішки обтяжлива, адже постійно носити із собою «кухню» не дуже зручно. До того ж, перехожі зразу не можуть зрозуміти, що ж це за процес відбувається, адже, певно, ще не бачили, як готують сир та ще й на вулиці.

Молоко для виготовлення такого сиру, наголошує молодь, обов’язково має бути цільним, тому вони постійно шукають тільки якісний первинний продукт, щоб сир точно вдався. Нині, кажуть, з цим трішки тяжко, адже мало хто тримає корову, а на великих фермах молоко зазвичай пастеризують, відповідно з нього вже молодий сир не вийде.

Микола мріє зробити таку сироварню, де люди б відкрито могли бачити процес приготування сиру. Щоб вони розуміли з чого він робиться, яким способом і переконувалися в тому, що цей продукт натуральний та ще й смачнючий. Для цього у нього вже є ідея та план втілення, тому побажаємо Миколі і Зоряні швидкого розвитку та досягнення своєї мети.

Ольга МОСКАЛЕНКО

Читайте також: Відомий на Тальнівщині гончар презентував роботи відвідувачів майстерні

Читайте нас також в Telegram!

10.05.2022 09:41
Переглядів: 5453
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.