Багатодітна родина з Тального має у домашньому господарстві понад 20 кіз (Відео)

–У кожної людини, у кого в 20 років, а в кого і в 50, відбувається переоцінка життя. За освітою я бухгалтер, працювала кругом – і в держструктурах, і в сільському господарстві, і на підприємствах, – розповідає тальнівчанка Ольга Перцьова. Коли жінка залишилась без роботи, почала замислюватися, чим же займатися, щоб могти якось жити далі, піднімати на ноги старших троє дітей та найменшеньку Катрусю. Родина час від часу тримала кіз. Але років 10 тому вирішила займатися їх розведенням серйозно. Тут досі пам’ятають свою найпершу шуту козу Квітку – трохи з гонорком. З неї усе й почалося. Зараз у господарстві Перцьових – 14 дорослих дійних кіз та 9 козеняток.

Нещодавно придбали козла-нубійця, мають від нього перше потомство. Усі рогаті і шуті підопічні мають імена: Білка, Лайма, Краля та інші. Малечу зараз відділили від дорослих кіз, тож коли ми під’їхали до подвір’я господарів, розцяцьковані темними і світлими плямками козенята зустрічали нас голосним меканням. А от старші кози мирно паслися у садку, що за городами, та з неприхованою допитливістю поглядали на нас, коли ми почали до них наближатись.

–Коза, як і собака чи будь-яка інша тварина, повинна знати владу хазяїна. Вони добре знають, коли можна підійти і лизнути тебе, все розуміють з одного тільки погляду, тікають, коли щось начудили, – каже Ольга Іванівна. – Відчувають, коли щось болить, намагаються потертися чи лизнути хворе місце. Знаю, що вони здатні лікувати.

Із дня в день Ольга Іванівна разом з чоловіком обходять своїх підопічних: годують, чистять. Влітку роботи додається, бо мусять заготовляти сіно на зиму, тому часто-густо їздять у села, де тримають городи.

Господиня доїть кіз, коли ті дають менше молока, вручну. А от коли надої ростуть, використовує доїльних апарат. Як пояснює жінка, добра коза може давати до 5-ти літрів молока в лактаційний та «зелений» (коли надворі буяє зелень) періоди та до 2-х решту часу. Цілком нормальним вважається і те, якщо коза дає літру-півтори за раз. Допомагає вправлятися з рогатими красунями мамі і 10-річна Катя. Каже, що доїти кіз не боїться. Навпаки, ті її добре знають, але буває всякого. Можуть і ногою хвицнути, коли спішать куди, коли не хочуть стояти.

– Як з’явилося трохи більше молока, – розповідає Ольга Перцьова, – почала думати, що з ним робити. Здавати по 5 гривень за літру? Коли підеш у магазин, там же за 0,85 чи 0,9 літра треба заплатити не менше, як 25 чи 30 гривень. І на базар винести – то ж не всі козине молоко п’ють. Тому вирішила робити сир та варити бринзу сама. В інтернеті є багато рецептів, це дуже допомагає. А коли почала цікавитися цим в мережі, до мене почали дзвонити представники різних фірм та пропонувати закваски. Потроху їх купую, пробую щось «ліпити» та фантазувати. Не завжди із козиного молока зробиш те, що з коров’ячого: воно жирніше, в’язке, специфічне по своїй структурі. У нас так: захотіли сиру – зварила. Як треба буде, то і щодня варитимемо, – каже жінка.

Кози – це далеко не все, чим займається родина Перцьових. Через увесь город насадили широченьку грядку гладіолусів, нарцисів, крокусів, гіацинтів, тюльпанів. Років 30, як садять 5, а то й усі 10 соток арахісу. На цьому не зупиняються. Почали садити спаржу, закупили чуфу, планують розвести добрий сорт полуниці, вже й розсаду купили для початку.

Ольга ОСІЯНЕНКО

14.05.2021 14:25
Переглядів: 705
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.