А Ви смакували звенигородською карамелькою? - Вісті Черкащини

А Ви смакували звенигородською карамелькою?

Якщо ти був у Римі і не бачив Папи Римського – то, як колись говорили, ти даремно туди поїхав. Щось подібне можна почути й про Звенигородку, яка здавна славиться своїми карамельними цукерками, передусім «М’ятною», що стала своєрідною візитівкою міста: якщо ти не смакував ними, значить багато втратив. Звенигородська «М’ятна» користувалася попитом не тільки в районі, але й далеко за межами Черкащини. Хоча свого часу місто ледь не залишилося без своєї «візитівки». Було це наприкінці 90-х років, коли в місті, як і повсюдно в Україні, одне за одним закривалися промислові підприємства. Наказав довго жити і промкомбінат райСТ, до складу якого входив карамельний цех. Ліда Нестеренко, яка працювала майстром цеху, намагалася вирятувати його, проте сили були нерівними. Місцеві спритники, вхожі у владні кабінети, зуміли накласти лапу на весь виробничий комплекс промкомбінату, котрий, до речі, і по сьогодні не використовується, бовваніючи обдрашпаними спорудами неподалік центру. Проте Ліда Степанівна не опустила рук й, остаточно переконавшись, що батогом обуха не перебити, вирішила відкрити міні-цех у власному дворі. Та хоч на сімейній раді її глава Дмитро Андрійович підтримав дружину і потому взявся їй всіляко допомагати, пройти крізь різного роду бюрократичні рогатки було досить складно. І все ж, як би там не було, влітку 2005 року новозбудований цех видав свою першу продукцію, яку зуміли відразу ж оцінити споживачі. З часом, окрім «М’ятної» та «Дюшесу», що їх виготовляли колись в цеху промкомбінату, стала розробляти підприємниця нову рецептуру і у виданому Асоціацією товарної нумерації України свідоцтві її продукція стала йменуватися як «Набір карамелі цукорової «Асорті».

На сьогодні набір містить 11 видів карамелі: зі смаком малини, барбарису, дюшесу, абрикосу, яблука, лимону, апельсину, ірису молочного, кавуна, полуниці з вершками і, звичайно ж – м’яти. При цьому, як ніякі інші, вони мають свої особливості, оскільки виготовляються без шкідливих добавок. У них відсутні патока, крохмаль, борошно, трансжири, пом’якшувачі. Уварювання цукру відбувається на основі інертного сиропу, при цьому додається не оцет, а молочна кислота, яка є повністю натуральним продуктом і біологічно-безпечним інгредієнтом.

Тож і не дивно, що цукерки, особливо «М’ятна», «Дюшес» і «Барбарис» швидко розходяться на продуктових ринках України, зокрема Умані, Вінниці, Одеси, Києва і Білої Церкви. Знають смак карамелі Нестеренків й за кордоном, тому часто замовляють її нашим заробітчанам, які приїздять додому «на побивку».

Хоч не обходиться тут без прикрощів. У Звенигородці підприємці досить швидко освоюють ринок, тож варто комусь одному започаткувати ту чи іншу справу, як відразу ж його почнуть наслідувати десятки інших. Сьогодні, за неповними даними, у місті нараховується понад півтора десятка виробників карамелі. З них офіційно зареєстрованими є всього декілька. Інші взагалі виготовляють цукерки на свій страх і ризик в непристосованих приміщеннях, не дотримуючись відповідної технології.

Михайло НЕЧАЙ

31.01.2020 09:50
Переглядів: 1386
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.