Хліб від Грушової і борщ від Бутенко. Якою була кооперація Лисянщини

Минулої суботи кооператори Лисянщини відзначили своє професійне свято. Протягом десятиліть до цього дня правління, профком, рада ветеранів Лисянського РАЙСТ готувалися завчасно і ретельно. Свята завжди проходили з розмахом і вишуканістю. Але цього разу, в зв’язку з карантином, обмежилися лише вітаннями та нагородженням відзнакою «Почесний ветеран України» голови ради ветеранів райспоживтовариства Ольги Катан (на знімку). Цю почесну місію виконав голова правління Василь Качур. Ольга Олександрівна вперше розповіла, як працювалося найбільшому трудовому колективу в районі(1500 осіб) у минулі роки.

-Хіба можна забути ті роки, коли в районі масово будувалися магазини, їдальні, заготпункти, хлібокомбінат, ковбасний цех, – згадує вона з ностальгією. – Ми гордимося тим, що свого часу обласне керівництво, проводячи різного роду заходи в районах, обов’язково привозило делегації в лисянський ресторан, де кухарем працювала Лукерія Бутенко. Смак її фірмових борщів знали чи не всі міністри, які відвідували Черкащину. А чи можна забути Векслерове ситро? Славився на всю область і наш лисянський хліб. Його ще називали хлібом Грушової, бо Валентина Василівна, будучи головним технологом, прикладала максимум знань, уміння в розширення асортименту хлібобулочних виробів.

Колись селяни не мали проблем у збуті залишків від власного сільськогосподарського виробництва, бо цим займалися заготівельники.

Приймали макулатуру, другорядну сировину, живність. Усе було збалансовано і налагоджено. Свого часу кооперація району мала свій цегельний завод, ряд цехів: забійний, ковбасний, рибний, безалкольних напоїв. Транспортно-експлуатаційна контора забезпечувала доставку товарів по всій мережі. Водії хлібовозок не знали вихідних і свят.

Сьогодні від колишньої споживчої кооперації району залишилися крихти. Внаслідок так званих реформ зникли громадське харчування, заготівлі, промисловість. Залишилися лише магазини «Околиця», та «Кооператор» у Лисянці, і крамниця у Смільчинцях. Та, як і раніше, вражає висока професійність і культура обслуговування в цих закладах торгівлі. Це завжди вирізняло кооператорів, і це залишиться назавжди.

Іван СМОЛІЙ

14.07.2020 11:33
Переглядів: 1656
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.