Майстриня з Ватутіного робить солодкі шедеври - Вісті Черкащини

Майстриня з Ватутіного робить солодкі шедеври

Коли зустрічаєш талановиту людину, то часто зринає питання: «Як їй (йому) таке вдається»? Здавалося б, люди всі однакові. А ж от: один пише геніальні картини, інший створює космічні кораблі, а третій може так до кінця своїх днів і не реалізуватися. Таке життя! Втім, є одна закономірність: реалізовані люди майже всі надзвичайно працьовиті, наполегливі. Це стосується і талантів. Зазвичай ми бачимо результат роботи (славу, нагороди, почесті), але не помічаємо, скільки кропіткої праці за цим стоїть.
Вікторія Паславська з Ватутіного створює кондитерські шедеври. Навіть переглядаючи їх, розумієш, аби зробити щось схоже треба мати неабиякі здібності, навички й наполегливість.
«Випічкою захоплююсь десь із 20-річного віку, — розповідає жінка. — У нас всі пекли: й мама, й бабуся, й тьотя. Жодне родинне свято не обходилось без домашніх солодощів. Однак художнім декором тортів я займаюсь відносно недавно, років три. Це те, що мене надихає, моє хобі. Я вкладаю у цю справу не лише душу, а ще й багато часу та коштів. Беру платні онлайн-уроки, їжджу на курси в Київ до золотої призерки міжнародного конкурсу (Лондон) з виготовлення цукрових квітів Олесі Голумбівської, вивчаю техніки інших майстрів, постійно експериментую, створюю нові рецепти. Моє кредо: хочу бути кращою сьогодні, ніж була вчора».
Вікторія каже, що торти для неї — насамперед творчість. Їй не цікаво пекти за готовим рецептом, може взяти його за основу, але обов’язково внесе щось своє, нові інгредієнти, техніку і особливо — дизайн. У неї всі торти авторські, ексклюзивні.


Підбираючи крем, жінка обов’язково враховує смак коржів. «У мене смак коржа має доповнюватись смаком крему», — наголошує. В роботі віддає перевагу кремам на основі вершкових сирів (маскрапоне, філадельфія), вершків, шоколаду, масла. Експериментуючи з поєднанням цих інгредієнтів, майстриня створює свої, оригінальні рецепти.
Найбільше Вікторію захоплює символічний та сюжетний дизайн. Такий, щоб торт мав смислове навантаження, де кожен елемент щось означає. Наприклад: два червоні (люблячі) серця, оповиті ніжною прозорою вуаллю, — до річниці весілля. Для маленького хлопчика, який любить равликів, черепашок та змій, майстриня створила сюжет «Великі перегони» за участю цих звірят. «Мені не цікаво робити дизайн за готовою картинкою або з чийогось опису. Кожен мій торт — це політ фантазії. Я вірю, що в кулінарні вироби майстри вкладають частинку своєї енергетики, душі. Тому домашній хліб завжди смачніший від фабричного», — каже жінка.
Останнє захоплення Вікторії Олександрівни — створення вафельних та цукрових квітів. Це дуже кропітка робота. Адже вафлі, скажімо, дуже крихкі. Однак у руках майстрині вони «розквітають» ніжними трояндами. «Їх навіть їсти гріх», — пишуть люди у відгуках.
«Це умовно-їстівний декор, — пояснює Паславська. — В них є окремі допоміжні елементи (дротики, ниточки), які не можна їсти. Втім загалом ці квіти їстівні, зроблені з харчових продуктів та барвників».


Є у Вікторії Олександрівни також інші захоплення. Вона гарно в’яже, малює. Але останнім часом декор тортів забрав у жінки весь вільний час. Вона або пече солодку красу, або вдосконалює свою майстерність. На виготовлення одного торта може піти 2-3 дні. Цьому передує довге навчання, розробка рецепта, пробна випічка, обдумування декору, макетування у фотошопі тощо. Можна лише позаздрити домочадцям та сусідам майстрині, які дегустують усі її пробні варіанти.
При такому «солодкому» хобі жінка має прекрасну статуру. «Секрет? Ні дня без зарядки, — каже Паславська. — Крім того, домашня випічка не так відображається на фігурі, як магазинні солодощі».
Чоловік Вікторії займається харчовим друком, а також допомагає дружині створювати макети тортів у фотошопі.
Рецепти Вікторії Олександрівни якось друкували у журналі «Смачно та просто». Одного разу майстриня була навіть господинею номера.
Народилася наша героїня у Ватутіному. Певний час проживала на Одещині, згодом повернулась назад. Закінчила профтехучилище в Умані за спеціальністю художник-оформлювач, потім Одеський університет імені Мечникова. Навчалась на геолого-географічному факультеті (економічна географія). Трохи працювала в школі. Нині має власний магазин промислових товарів, але головним своїм покликанням вважає мистецтво, зокрема художній декор. Мріє й далі розвиватися у цьому напрямку, освоїти ліплення, барельєф тощо.

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

07.03.2021 09:00
Переглядів: 4701
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.