З православними святами!

Слава Ісусу Христу! Шановні віряни, брати та сестри у Христі, за православними календарем нас зустрічає місяць серпень, який надзвичайно насичений на свята, та особливі дні шанувань святих Православної Церкви.
5 серпня Свята Православна Церква вшановує ікону Почаївської Божої Матері. Пам’ять про цю подію сягає своїм корінням 17-го століття, коли терени нашої Батьківщини України потерпали від насильницьких окупаційних дій татаро-турецької навали.
Згадуючи подію визволення Богом українського православного народу, врятування Почаївської обителі від турецької навали, ми схиляємось у щирій молитві перед святим образом Божої Матері.
У житті християнина часто бувають хвилини, коли його серце схвильовано звертається до Божої Матері з вірою та надією. Заглядаючи в глибину своєї совісті і відчуваючи безліч своїх гріхів, ми на шляху до прощення хочемо мати міцну оборону, надійне заступництво за нас перед Богом, – і знаходимо це в Божій Матері. У щирій молитві перед святою іконою Богоматері, ми віримо в Її материнське заступництво за нас перед Її Сином, Господом і Спасителем нашим. А хто з нас не хоче радості, хто її не прагне? Хто з нас не шукає в журбі – втіхи, в хворобах – уздоровлення, в бідах життя земного – полегшення й рятунку? І віруюче серце християнське знає, куди звертатися за цією радістю й підтримкою. Воно веде нас до нашої небесної Заступниці, що є «Всіх скорботних Радість», «В журбі й печалях Утіха».
Мабуть, ніхто не виявляв до Пречистої Діви Марії стільки щирої любові, як наші православні предки. Ікону Божої Матері наші діди й прадіди мали в хаті як найбільшу святість. Іконою Пресвятої Владичиці благословляли батьки своїх дітей перед шлюбом. Іконою Матері Божої благословляла мати сина, жінка чоловіка, коли вони йшли захищати від ворогів Батьківщину. З глибокою вірою молилися перед іконою Пречистої в часи лихоліття й біди, брали її з собою в далеку дорогу, нарешті вона супроводила померлого на місце вічного спочинку.
Але вшановуючи пам’ять Почаївської ікони Божої Матері, слід нам пам’ятати, що Мати Божа чекає від нас не тільки прославлення її святого імені з наших уст і сердець. Вона чекає від нас добрих діл. Пригортаючи до Свого материнського лона Божественну Дитину на святій Іконі, Вона безперечно хоче, щоб ми були вірними дітьми народженого від Неї Спасителя світу. Вона молиться, щоб ми, погибаючи, стали тими, що спасаються і спаслися. На шляху до спасіння ми повинні, «скинувши з себе давню людину з її вчинками (гріхами), вдягнутися в нову», «створену за Богом у праведності й святості істини» (Кол. З, 9-10; Єф. 4, 22-24), прикрашати себе чистотою та смиренням, милосердям і лагідністю, співчуттям до чужої біди й горя.
Тож, вшановуючи па­м’ять прославлення Божої Матері на горі Почаївській під час турецької облоги, благаймо Пресвяту Владичицю, щоб Вона рятувала і надалі нас від усякої біди й скорботи!
Також 7 серпня Церква вшановує пам’ять Успіння святої Анни, матері Пресвятої Богородиці. Із життя св. Анни та її чоловіка св. Йоакима ми вкотре переконуємося, що «жодне слово не буває у Бога безсилим». Адже дуже часто наш розум в критичних обставинах схильний до відчаю, не бачачи перед собою перспективу виходу, але серце, яке до останнього залишається вірним Богові, через віру та молитву, ніби перекидає через прірву відчаю місток на зустріч Богові. І Бог промовляє до нас слова утіхи, якими були втішені святі Йоаким та Анна: «утіштеся, Бог вислухав молитву вашу і плач ваш, і сльози ваші дійшли до Нього. Та смуток ваш оберну на радість».
Тому і пам’ять Почаївської ікони Божої Матері, і пам’ять святої Анни навчають нас покладатися на любов, милосердя та опіку нашого люблячого небесного Бога і Отця, який промовляє до кожного з нас: «Я з вами по всі дні і до кінця віку».

Громада православних християн храму святих апостолів Петра і Павла міста Тального, щиро вітає всіх зі святами, та зичить добра і Божого благословення

05.08.2021 08:00
Переглядів: 627
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.