''Подрузі замовила букет з овочів, татові – з ковбаси і тараньки''
– Минулої неділі чоловік подарував великий букет троянд. Я ж його поставила в прохолодну кімнату у вазу з водою, додала таблетку аспірину, щоб квіти довше стояли. А вони через два дні зовсім зів’яли, викинули на сміття. А як допиталась в чоловіка про ціну такої краси, ледь не знепритомніла – 1250 гривень коту під хвіст, це як чверть моєї зарплатні, – у п’ятницю вранці скаржиться знайома 28-річна Марина Плахотнюк. Жінка відмовилась від привітань з квітами, знайомим та друзям каже, щоб дарували цукерки, кульки чи гроші.
Квіткових магазинів у місті лише кілька. За великі, гарні троянди продавці хочуть від 60 гривень. Трішки менші віддають за 40, а дрібні, маленькі – 19 гривень. Букет з кількох хризантем та гілочок коштуватиме близько 250 гривень. З трьох гербер і великої кількості гофрованого паперу – від 125 гривень. Гвоздики продають по 18 гривень за квітку. Популярні букетики в кошиках декорують від 300 гривень. У магазинах говорять, що квіти стоятимуть в належному вигляді до неділі, на практиці всього кілька днів. А коли люди купують букет і несуть морозною дниною, то зів’януть до вечора.
Букети можуть бути не лише естетично привабливими, але й апетитними. Останнім часом їстівні композиції в Тальному набувають все більшої популярності.
– Рік тому на подарунок подрузі замовила букет із овочів, татові з ковбаси та тараньки. В січні овочі недешеві, а я купила авокадо, огірки, помідори, листя салату, руколу, селеру, редьку. Запакувала це все в папір з крафту, оформила букетом і привезла подрузі на святкування. Вона була приємно здивована, замовила на наступний рік букет з сирів. Як на мене, це стильно і практично. Ось, наприклад, у директора на фірмі день народження. Ми з колегами швидко зметикували – хтось пропонував троянди, цукерки, енциклопедію подарувати. А взяли замовили по-чоловічому – м’ясний букет з алкоголем. Як привезли, аж слина потекла, такий апетитний. В той день його ж і разом з керівником скуштували, куди ж мужчині нюхати квіти, йому м’ясо й до м’яса треба, – каже 25-річна Марія Мельник, на свята усім знайомим дарує їстівні композиції.
Смачні букети в Тальному коштують від 300 і до 1000 гривень. Ціни залежать від вартості інгредієнтів та роботи.
– Найдорожчий букет із солодощів замовляв чоловік на річницю весілля дружині в Зеленьків. Його робила з цукерок, шоколадок, зефіру, мармеладу, сиру та печива. Обійшовся близько 1000 гривень. Якщо це літо, то попит на букети з полуниці, черешень. Додаю за бажанням і інші фрукти. А взимку – ківі, мандарини, гранати, помело. З осені й до спеки люди замовляють композиції із різних солодощів. Також роблю м’ясні та рибні букети до пива чоловікам, а з шампанським та фруктами – жінкам, – зазначає майстриня 23-річна Марина Шинкаренко.
Букети готують в день замовлення і передають замовнику. На роботу витрачають понад годину.
Анна ДРАГУН