На Лисянщині заклали смородиновий сад

Ягоди – гаряча тема для агровиробників, адже ринок ягід дефіцитний як в Україні, так і за кордоном. А якщо виробник готовий постачати фасовану або заморожену продукцію, то попит на неї підвищуються в рази. Такий розрахунок був у керівників ТОВ «Олександрійський Агро Холод» із Сміли, коли вони два роки тому вирішили розпочати смородиновий бізнес на Лисянщині.
– Обрали для вирощування червону смородину або порічку, як її в нас називають, – розповів заступник директора товариства Віталій Письменний. – Виходили з міркувань, що порічки значно стійкіші до посухи, ніж інші види смородини, і більш врожайні, деревина у них довговічніша. Перевагу віддали сорту Троїцька. Це один з найновіших сортів української селекції, отриманий від схрещування сортів Джонкер Ван Тетс та Алтайська рання, не вибагливий до умов вирощування, стійкий до основних грибних хвороб. Слід сказати, що не всі регіони України придатні для вирощування смородини. Це культура не теплого клімату. Їй не комфортно на Півдні, а от у нашій місцевості вона почувається чудово. Тим паче, що площу під її вирощування обрали просто ідеальну – на березі річки. А що потрібно для нормального росту ягоди? Вода, тобто крапельне зрошення, погодні умови і захист від бур’янів, шкідників і хвороб. Все це у нас є.
На околиці Кам’яного Броду, де раніше було громадське пасовище, тепер росте 70 тисяч кущів смородини. Невдовзі тут збиратимуть перший урожай ягід, а от полуницею, під яку відвели 10 гектарів, вже із задоволенням смакували споживачі цього сезону. Зазвичай, ягоди, які збирають найняті, за досить пристойну зарплату, місцеві жителі, відправляються на заморожування, а потім, за словами Віталія Письменного, – в країни Європи та в торговельну мережу України. Бужанська ОТГ, на території якої розташоване підприємство, зацікавлене у співробітництві з таким сусідом. Адже лише за перший рік їх діяльності до бюджету громади надійшло майже 100 тисяч гривень податку.
Примітно, що у смородиновому саду знайшлося місце і для сортів, які вивів уродженець Бужанки, відомий селекціонер, кандидат біологічних наук Петро Шеренговий. Це, кажуть тут, як данина пам’яті людині, яка в Україні створила десятки нових сортів смородини. Далі підприємство планує розводити обліпиху, зайнятися городніми культурами.

Олександр ЩЕРБАТЮК

14.07.2020 09:00
Переглядів: 4329
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.