«Солодка мить відпочинку» – у Тальному відкрилась сучасна кав’ярня

Кав’ярня «SweetKava», яка відкрилась в Тальному 25 червня, – місце, яке з перших хвилин зачаровує своєю казковою атмосферою, аромат свіжозмеленої кави, вишукані десерти та приємний інтер’єр ще довго будуть спливати у теплих і ніжних спогадах.


«SweetKava» одразу стала улюбленим місцем в Тальному не тільки для каволюбів і фанатів солоденького, а й для тих, хто зі знаннями кави на рівні «еКспрессо», адже, на відміну від більшості закладів в місті, тут відчувається домашній затишок, в мить відпочинку не хочеться дивитися на годинник, а дозволити собі абстрагуватись від проблем і подумати про щось хороше. Тут ви не знайдете алкоголю, не почуєте активної, важкої чи незрозумілої музики, лише м’які, спокійні мотиви, які не притягують до себе уваги, а лише доповнюють атмосферу. Цей заклад для людей, яким хочеться якісно, швидко перекусити, поспілкуватися, або просто відпочити.
Про те, як з’явилася у місті перша сучасна кав’ярня, як розвивають тут кавову культуру та багато іншого, розмовляємо із засновником Сергієм Майчуком, приватним підприємцем, керівником кількох проєктів, одним із яких стала «SweetKava». Чоловік родом з Кобринової Греблі, що на Тальнівщині. Навчався в Тальнівському будівельно-економічному коледжі, потім закінчив магістратуру в Черкаському технологічному університеті. Зараз проживає в Черкасах.


– Як виникла ідея відкриття кав’ярні?
– Бажання відкрити такий заклад з’явилося років 4 тому. В той час мав хобі «домашнього бармена». Цікаво було розкладати рецептуру і створювати щось своє, особливе. Пізніше мене захопила кавова культура.
– Були якісь інші ідеї?
– Ідей завжди багато, але тих, що сидять глибоко в душі і з маленького хобі переростають у професійну справу – одиниці.
– Чому саме в Тальному, а не в Черкасах, де, власне, проживаєте, відкрили такий заклад?
– По-перше, – це мій край, по-друге, з’явилося чудове, зручне місце, по-третє, абсолютна відсутність таких закладів в місті, ну, і головне – це люди, які мають бажання будувати щось цікавіше за звичайний заклад громадського харчування.
– Кому належить ідея з дизайном інтер’єру та екстер’єру?
– Тут треба в принципі сказати про весь проєкт і команду, яка трудиться й досі. Над всією концепцією працюють – дизайнер, маркетолог, допомагає компанія з досвідом запуску кафе та моя дружина Алла. Також докладає руку регіональний керівник Іван Резніченко, він постійно консультував щодо місцевих деталей, культури, менталітету та брав активну участь в робочих процесах. Крім цього, постійно допомагають батьки – Тетяна та Валерій Майчуки, які постійно доставляють якісні овочі, фрукти, мед прямо з кобриновогребельських плантацій, теща Таміла Майборода надає холодильники, щоб тримати запаси продукції, а дружина займається операційною діяльністю. Також хочу згадати Олександра Коваленка, який зробив нам ремонт «під ключ» і наразі допомагає в покращенні деяких елементів.
Я вдячний всім людям, які доклали руку до відкриття закладу, і сміливо можу його назвати сімейною справою.
Звичайно, основні рішення, деякі деталі я додавав сам, як от, дзеркала, а деякі виникали в процесі дискусії.


– На чому ви зробили акцент під час запуску «SweetKava», щоб заохотити клієнтів?
– Якість, стандарти обслуговування, велика увага до дрібниць, деталей та культурна складова. Слоган, який ми використали, говорить сам за себе – «Солодка мить відпочинку».
– На які труднощі довелося натрапити на етапі запуску та налагодження роботи кав’ярні?
– Головна складність – логістика. На доставку матеріалів та продукції пішло дуже багато часу та коштів. І це триває донині, тому не завжди можемо все тримати в наявності, але завжди маємо аналоги або запас.
– Коли ви зрозуміли, що ідея створення кав’ярні була правильною? Розкажіть про цей момент.
– Якщо Ви віддаєтесь своїй справі, не зациклені на грошах та вмієте приймати та виправляти помилки, то про такі речі не задумуєшся. Однак, головним критерієм, звичайно, є реакція та слова гостей, які заходять до нас.


– Чи плануєте ще десь втілити схожий проєкт?
– Такі проєкти достатньо витратні, тому для початку потрібно закрити кредитні зобов’язання, досконало зрозуміти потреби людей, а потім будувати інші плани.
– Хто працює в «SweetKava»?
– В закладі працюють професіонали своєї справи: адміністратор – Людмила Ковальчук, молоді, але дуже заряджені барісти – Андрій Колос, Яна Бузівська та Артем Шкода, допомагає в господарсько-організаційних питаннях Іван Резніченко. Віддалено працюємо я та дружина, дизайнер, маркетолог.
– Чим можна поласувати у кав’ярні?
– По-перше, – це смачна кава, декількох видів та сортів. З літніх напоїв маємо ряд лимонадів, які саме зараз вдосконалюємо, молочні коктейлі, холодну каву та італійське морозиво. В осінньо-зимову пору плануємо робити гарячі чаї, глінтвейн та деякі фірмові напої. До кави ми пропонуємо свою гарячу випічку в досить широкому асортименті, робимо французькі хот-доги.
Маємо дуже широкий вибір десертів, тортів, чізкейків, мусів, пончиків та печива.
Взагалі ми ще експериментуємо з асортиментом, багато спілкуємося з гостями і враховуємо кожну думку. Тому всім, хто до нас приходить, прошу говорити свою думку та пропозиції. Ми тут саме заради Вас!
Наприклад, скажу, що на прохання багатьох гостей ми змінили графік роботи. Тепер в літній період ми працюємо з 8-ї до 21-ї – в будні, а в п’ятницю та вихідні – з 8-ї до 22-ї.


– Розкажіть про свої амбітні плани стосовно розвитку кав’ярні.
– Плани прості – це зробити максимально комфортний заклад для більшості людей.
Ми не будемо сидіти на місці, хочемо постійно змінюватись на краще. Плануємо робити тематичні заходи до різних свят, фірмові страви та нести пречудовий настрій.
Всім смачної кави та гарного настрою!

Катерина КІХТЕНКО

15.07.2021 11:09
Переглядів: 3023
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.