Оперізуючий лишай мастять попелом верби - Вісті Черкащини

Оперізуючий лишай мастять попелом верби

66-річна Надія Пащенко із Канева вилікувала оперізуючий лишай попелом. Зі спалених гілочок верби робила мазь і втирала в рани.

— Якось їхала маршруткою, стояла біля дверей, — каже. — Через дірки продувало по спині. Згадала про цю поїздку за кілька днів, як з-під грудей до спини появилася червона полоса шириною в три пальці. З кожним днем болі наростали, хоч і натирала мазями, прикладала компрес із горілки.

За два тижні по червоній смузі з’явилися висипки із дрібних, як пшоно, прищів. Тіло опухало. Біль ні на хвилину не вщухав.

— Побідкалася подрузі Вірі, що не можу стерпіти, кожен прищик пеком пече. А вона зразу: “Десь, мабуть, сквозняку підхватила? Це ж опоясующий лишай. Можна півгода лікуватися й мучиться. Але єсть дуже ефективний народний метод”.

Надія Пащенко попросила сусіда нарізати молодих, торішніх гілочок верби. Тоненько розклала їх на опалювальному котлі. Підсушені наступного дня спалила на подвір’ї.

— Лікування — змазувати лишай попелом верби. Звичайної, не тієї, що росте кущами, а яку святять. Пересіяла через сито й добавила трохи уксусу. Вийшла кашка. Нею змазала всю підпухлу шкіру.

За кілька хвилин біль почав ущухати. Підсохлий попіл обсипався. Увечері жінка повторила процедуру. Також заварила з подрібнених гілочок чай.

— Треба пити, бо це інфекція не лише на шкірі, а й усередині. Так поробила п’ять днів, тричі на добу, і все геть пропало. Як згодом дізналася з літератури, то оперізуючий лишай виникає від вірусу герпесу. Від нього ще бувають вавки на губах. Із давніх-давен козаки свої рани присипали попелом верби.

Оперізуючий лишай спричиняє сильний біль, бо з’являється вздовж нерва, каже колишній столичний невропатолог 82-річний Микола Бойко.

— Захворювання буває при зниженому імунітеті. Переохолодження, протяг — саме ті умови, що провокують оперізуючий лишай. Лікувати треба противірусними препаратами.

Віталій ІВАНЧЕНКО

25.03.2017 09:49
Переглядів: 788
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.