Ветеринар із Лисянки рятує тварин, не відмовляючи нікому

Часто власники домашніх тварин впадають у розпач, коли бачать, як їх улюбленці, захворівши, згасають на очах, або ж намагаються надати їм допомогу самотужки, що лише погіршує ситуацію. У цьому випадку порятунок лише один – негайно звернутися до представників однієї з найдавніших та найзатребуваніших професій – ветеринара. Люди, які обрали цей фах, заслуговують на пошану вже за те, що несуть любов та полегшення страждань братам нашим меншим. Причому, колишніх ветеринарів не буває – вони приходять на допомогу незалежно від того, чи працюють за фахом, чи зайняті іншими справами.
У Василя Клівака з Лисянки рідко буває такий день, коли б не звучав тривожний дзвінок: «Просимо, приїжджайте, щось не так з котиком, собачкою, коровою…» І права на відмову в нього немає, хоча вже давно він не працівник ветлікарні, а приватний підприємець. Заводить автівку, бере, як і раніше, свою сумку з необхідним ветеринарним набором, – і вже всі думки там, біля свого хвостатого «клієнта». Ось і недавно до нього звернулася жителька Лисянки Світлана Биченко, і, заходячись у плачі, повідомила, що собака, яку вони вважають членом сім’ї, важко занедужала. «Василь Михайлович ходив біля неї, як біля малої дитини, зробив все, що міг, і таки вилікував нашого Робіка. Це, справді, ветлікар від Бога, як багато хто каже про нього в районі», – поділилася вона своєю радістю.
– Буває, коли трапляється ось така тваринка, ти на неї мало не молишся – хоч який позитивний ефект, а коли бачиш зрушення, коли вона викарабкується, коли повертається до життя, відчуваєш піднесення, задоволення, що зміг побороти хворобу, – зізнається Василь Михайлович.
– З якими найпоширенішими проблемами до вас звертаються, коли тварини найчастіше хворіють? – цікавлюся.
– Найчастіше трапляються отруєння, інтоксикація, харчова інфекція. Також, як і в людей, буває онкологія. Є сезонні захворювання і схильність, наприклад, восени чи ранішньою весною, як зараз, на захворювання, що спричинені укусами кліщів. У святкові дні підвищується кількість харчових інфекцій, бо наші люди люблять підгодовувати тваринок зі столу, не розуміючи, що ці недоїдки можуть бути шкідливими для них. У кожного сезону є своя особливість – інфекції чи травми.
– З ким, на вашу думку, важче мати справу у вашій роботі – з тваринами чи з їхніми власниками?
– Є різні люди і різні тварини. Є нормальний господар і трішки шалена собачка чи котик. А, буває, навпаки… Взагалі тварини дуже схожі за характером на господаря. Як кажуть, лікар лікує людей, а ветеринар – усе людство. Мені здається, з тваринами простіше. Вони можуть мовчати, вкусити – і все, а з людиною все по-іншому. Буває таке, що не зміг допомогти, а людина прийшла і подякувала, що ти був з її улюбленцем до останнього. В цілому, люди, на мою думку, стали гуманніше ставитися до тварин, більше турбуватися про них. Одне хвилює: все менше в дворах стає корів, іншої живності. Без цього важко уявити українське село.
– Чи є у вас побажання для власників тварин?
– Якщо ваш улюбленець поводиться не так, як завжди, – не чекайте, доки йому стане ще гірше, а відразу звертайтеся до лікаря. І не треба відразу поїти горілкою чи червоним вином при вірусній інфекції. Робіть щеплення – і це вбереже від багатьох хвороб.
Якщо порівнювати професії звичайного лікаря та ветеринара, то різниця, насамперед, у діагностиці. Адже з твариною не можна поговорити, вона не розкаже, що і де болить. Встановити правильний діагноз – це під силу справжнім професіоналам, яким і є Василь Клівак. Але головний принцип усієї медицини, зокрема й ветеринарної, вважає він, залишається єдиним – не нашкодити.
Василю Кліваку, за словами його колишніх колег по роботі, пророчили блискуче майбутнє, але він не захотів ні державної служби, ні кар’єрного росту. Купив напіврозвалене приміщення колгоспної ферми і став самостійно хазяйнувати. Доглядає з родиною стадо корів, продає молоко. Однак, зізнається, фермерувати стає все важче. Жодної підтримки ні від держави, ні від місцевої влади. Ціни на продукцію мізерні, «вибити» клаптик землі під кормові культури – нереальна справа. «Хоча саме таким, як він, справжнім господарям і професіоналам з 30-літнім стажем, має бути «зелена вулиця» – результати не забаряться», – висловила свою думку начальник районного управління Держпродспоживслужби Світлана Гребеннікова.

Степан ВІЗІРЕНКО

15.04.2020 11:00
Переглядів: 7973
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.