Кавуни, вирощені на Лисянщині, нічим не поступаються херсонським

Хибну думку, що кавун росте лише в південних широтах вже другий рік успішно спростовує фермер з Розкошівки на Лисянщині Михайло Візіренко. Більше того, кавуни з його баштану за смаковими якостями нічим не поступаються їхнім херсонським родичам.

« Я до цього вже мав досвід вирощування зернових, бобових культур. А два роки тому вирішив спробувати висаджувати ще й баштанні, попри певні ризики, пов’язані з нашими кліматичними особливостями. Адже кавун – доволі делікатна ягода і дуже чутлива до перепаду температури. Якщо в Херсоні вдень може бути 35 градусів тепла, а вночі – 25, то у нас вдень температура часом піднімається вище 35 градусів, а вночі може бути 15-17. Решта умов – цілком нормальні для кавуна. Грунт у нас родючий, а із зміною клімату, що відбувається на наших очах, з’являється дедалі більше можливостей для вирощування теплолюбних рослин, які до цього вважалися екзотичними», – розповів Михайло Візіренко.

Заручившись підтримкою родини, він постійно, в телефонному режимі, консультувався з досвідченим херсонським фермером, пройшов, так би мовити, заочний прискорений курс з вирощування баштанних культур. А далі з дружиною, батьками, дітьми взялися освоювати нову для себе справу. Вже другий рік, починаючи з березня, пророщують насіння в теплицях, потім розсаду висаджують у відкритий ґрунт. Строки висаджування, за словами господаря, залежать від погодних умов: за ранньої, теплої весні це може бути початок квітня, а якщо весна прохолодна – пізніше. Вологу отримують крапельним поливом. Сорти кавунів, які найкраще зарекомендували себе на Черкащині: «Бедуїн», «Талісман», «АУ Продюсер», «Кримсон Світ».

«Наші кавуни великі, соковиті, солодкі, до 15 з лишком кілограмів, але нітратів у них — нуль. На цьому й стоїмо. Боремось, щоб наша городина була екологічною, щоб її без неприємних наслідків і в задоволення могли куштувати і дорослі, й діти», – зазначає Михайло.

Кавунова смакота Візіренків, яку спочатку оцінили місцеві жителі, а коли збільшилися врожаї, їх продукцією зацікавилися любителі цієї цілющої ягоди в сусідніх селах Шубині Стави, Павлівка, Тинівка. Мар’янівка. До кінця сезону на родинному полі планують зібрати близько 30 тонн кавунів, якими хочуть порадувати не тільки жителів Лисянщини, а сусідніх районів.

Іван СМОЛІЙ

Читайте також: Там, де колись була контора: Як у центрі села на Тальнівщині виріс храм Преображення Господнього ПЦУ, що вже п’ять років дарує світло

Читайте нас також в Telegram!

25.08.2025 13:13
Переглядів: 117
Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.