Батько і син з Лисянки займаються овочівництвом та до помагають ЗСУ

70-літній Василь Демчук з Лисянки на Черкащині проводить, особливо навесні і влітку, більшу частину свого часу у своєму саду. Роботи завжди вистачає. Чоловік постійно експериментує. Крім 50 сортів винограду, в саду ростуть ківі, інжир, хурма, гранат, фінік, фундук. Посадив і лохину, яка стала в останні роки популярною культурою не лише в європейських країнах, а й в Україні. А от син Олександр (на знімку) захопився овочівництвом.

–Вже заради такої смакоти як голубці та вареники варто було серйозно зайнятися вирощуванням капусти, – з усмішкою каже Олександр – Користь від цього очевидна: і для здоров’я, і для бізнесу.

Він, за фахом інженер-механік, знайшов своє покликання «в капусті» зовсім випадково. Не маючи роботи, зайнявся продажом овочів, які привозив з південних областей України, потім, задля експерименту, висадив капусту на власному городі. Він виявився вдалим – урожай виправдав усі витрати, і приніс перший прибуток. Минуло три роки і сьогодні Олександр Демчук успішно веде родинний бізнес, вирощуючи щороку по 40-50 тон білокачанної капусти. З початку війни, коли припинилися її поставки з Херсонщини, він став одним з основних постачальників капусти у торговельну мережу Лисянщини, значну кількість продукції відправляє в Київ.

–Це тільки здається, що виростити капусту простіше нікуди, як я думав, – розповідає Олександр. – По-перше, треба обирати насіння не сортів, а гібридів капусти. Так, дорожче, але вони того коштують. Гібриди більш стійкі до захворювань, як до вірусних, так і до бактеріальних. По-друге – вирощувати розсаду по-старому, в посадкових ящиках і горщиках, як я переконався, поспілкувавшись з фермером із Вінничини, полиставши Інтернет, затратна справа, і я відразу перейшов на касетний спосіб, при якому вихід продукції з одиниці площі удвічі вищий і нижча її собівартість. Ще одне відкриття – великі качани не користуються попитом в торговельній мережі, а маленькі качани – поганий варіант, бо тоннаж з поля буде невеликий. Отже, вихід один – потрібно вирощувати «ідеальну» капусту з середнім розміром головки.

Олександр Васильович зізнається, що до початку овочевих жнив, які припадають на кінець жовтня, початок листопада, потрібно вкласти чимало сил і коштів. Щоб капуста не пропала під час літньої засухи, не була знищена шкідниками і хворобами рослин, не потрапила до рук злодіїв, які, на жаль, частенько навідуються на поле. Цього року у 2-3 рази виросли ціни на добрива, засоби захисту рослин, пальне. Та хто дбає, той і має, або, як ще кажуть: у хаті грошей буде густо, коли рясно вродила капуста. Господар задоволений врожаями білокачанної, і при можливості, планує розширювати площі. Має для цього вже відповідну техніку і велике бажання приносити своєю нелегкою працею користь людям. З початку війни Демчуки допомагають овочами місцевій терообороні та ЗСУ. Це планують робити й надалі.

Олександр ЩЕРБАТЮК

Читайте також: На Катеринопільщині взялись за виготовлення окопних свічок

Читайте нас також в Telegram!

04.11.2022 18:23
Переглядів: 2851
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.