Яку картоплю найбільше полюбляють на Звенигородщині?

Нині українці стали куди перебірливішими у вирощуванні та споживанні картоплі. Якщо раніше, років 5-7 тому, картоплю саджали за принципом, аби родила, то зараз усе більше приділяють увагу смаковим властивостям.

«Стає усе важче продати по високій ціні картоплю, якщо не знаєш, якого вона сорту. Безумовно, й на просту, невизначену знайдуться покупці, але коштуватиме вона врази дешевше. Люди переважно цікавляться: «Що у вас за картопля?» Якщо не та, що люблять, ідуть далі. Найбільшою популярністю нині користується так звана бананка, але, знаючи це, досвідчені продавці можуть вам продати будь-яку жовту, переконуючи, що саме це вона і є», – розповідає звенигородська господиня Ірина, яка не перший рік торгує овочами.

«Які ж сорти все-таки найбільш популярні в нашому регіоні?» – цікавимось.

«Найпопулярніші гранада, пікасcо, рів’єра, рокко, беллароза, королева анна, кіранда, адретта, конкорд – кожен сорт хороший по-своєму: той для пюре, інший ідеальний для запікання, смажіння. Можна підібрати на будь-який смак», – каже продавчиня.

«А чому у людей на один і той сорт картоплі можуть бути діаметрально протилежні думки?» – запитуємо.

«Якщо відкинути людський фактор (за принципом «а баба яга проти»), суб’єктивність суджень, можна з впевненістю сказати, що все залежить від ґрунтів, де зростала картопля, кількості вологи, що вона спожила тощо. Тому на одному городі сорт дасть м’які соковиті плоди, а на іншому значно твердіші. Крім того, з часом сорти вироджуються, треба купувати 1-ої репродукції», – наголошує Іра.

Поки що звенигородчани ще не всі викопали картоплю. Тож ціна на сортову від 8 до 12 гривень за кілограм. Прогнозується, що з часом вона знизиться до 6 – 10 грн. Як переконують місцеві господарі: картопля цьогоріч гарно вродила. Тож вистоїмо!

Марина КАМІНСЬКА

Читайте також: Як чиновник Звенигородської військової адміністрації править службу у московській церкві

Читайте нас також в Telegram!

08.09.2023 16:02
Переглядів: 2969
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.