Волонтери зі Звенигородщини за день приготували 60 пакунків консервів для військових
Консервація в банках відходять на задній план. Волонтери зі Звенигородщини рухаються в ногу з часом. Зокрема господині з Чемериського Водяницької громади перейняли досвід волонтерів із Кобиляк, опанувавши приготування продуктів тривалого зберігання у стік-пакетах. А саме – гречаної каші та квасолі з м’ясом. Технологію такого консервування їм передала знана на Звенигородщині волонтерка – Марина Кулінська–Лотоцька.
«За день ми виготовили 60 пакунків, – розповідає Наталія Кривенко. – Працювали увісьмох: Непотрібна Валентина, Колісник Людмила, Тарасенко Любов, Черевко Аліна, Федорчук Наталія, Пономаренко Ніна і я. На ручному запайнику, який позичили в Кобиляках, стояв Кривенко Віталій. Користувались автоклавами сім’ї Володі й Надії Барковських, Івана Маняка, Василя Непотрібного. Кошти на продукти, сумою 4 200 грн я зібрала через проведення благодійного лотерейного розіграшу».
Продукцію волонтери фасували у пакети по 450 г, плюс 150 г води або бульйону. На одну заправку пішло 6 півлітрових банок квасолі, 3 кг м’яса та 1,5 кг смаженої цибулі з морквою. На іншу: 3 кг 800 г гречаної каші, 3 кг м’яса та 1,5 кг засмажки. М’ясо, квасолю й гречку жінки попередньо відварювали, потім перемішували зі смаженими овочами, додавали воду, фасували й Віталій запаював у пакунки. Зі спецій додавали сіль і перець. Насамкінець витримували при відповідному температурному режимі в автоклавах.
Цілком очевидно, для наших військових таке фасування є більш зручним, практичним і, що немало важливо, не потрібно хвилюватися про долю скляних банок. Адже зазвичай господарки просять їх повернути для нових партій смаколиків.
Подяка людям, які допомагають нашим військовим. Ми всі повинні усвідомлювати, що це допомога самим собі, та вносити свій посильний вклад у боротьбу й майбутню перемогу.
Тетяна ІВАШКЕВИЧ
Читайте також: Мав за честь представляти Україну: Ігор Новицький про свою участь у Глобальному форумі продовольства та сільського господарства