На Звенигородщині здорожчав часник, кажуть «винуватий» у цьому коронавірус
У березні ціни на часник зросли як на дріжджах. На ринку у Звенигородці за «кучку» в чотири головки просять вже по 30-40 гривень – майже втричі дорожче, ніж донедавна. «Винуватий» же в цьому коронавірус. Бо хоч медики доводять, що часник не здатний захистити від вірусу, люди в основній своїй масі вірять у надзвичайні його можливості.
– Часничина, або хоча б її зубчик завжди повинні бути при тобі, – дає настанову потенційним покупцям дядько, рекламуючи свій товар ще при вході до ринку.
– І що з ним робити? – запитують ті, приглядаючись до кількох «кучок».
– Жувати, – безапеляційно заявляє дядько.
І додає:
– Беріть, не роздумуйте, бо буде ще дорожче.
Щодо подорожчання він, можливо, має рацію. Бо вирощування часнику у нас зведене до мінімуму – якщо багато хто з фермерів культивує на своїх полях цибулю, то часник можна побачити на невеликих до того ж грядках лише на присадибних ділянках. Ним забезпечують Україну в основному Іран та Китай, як було це й минулого року. Цьогоріч же, у зв’язку з епідемією коронавірусу, яка особливо лютує в Китаї, постачання цієї продукції тимчасово припинено. Як повідомляє Українська плодоовочева асоціація, зараз на нашому внутрішньому ринку закінчуються запаси імпортного часнику, тоді як свіжий вітчизняний з’явиться через п’ять – шість місяців. Щоправда, в супермаркеті АТБ у Звенигородці на початку цього тижня ще можна було придбати китайський часник за старою ціною – 99,9 гривні за кілограм. Й підприємливий люд почав скуповувати його. Як для власних потреб, так і для того, аби видаючи за «свій», з власного городу, продавати його втридорога.
Як ото там, у відомій приказці: не зівай, Хомко, – на те й ярмарок…
Михайло НЕЧАЙ