Як готується до Великодня одна з тальнівських родин

Великдень – одне з найбільших християнських свят, тож всі до цього дня готуються ретельно та заздалегідь. Цьогоріч його відзначатимуть 2 травня.

Один з головних атрибутів Великодня – запашна паска. Рецептів цієї випічки є безліч – у кожному регіоні й навіть у кожній родині.

– Найкраще пекти їх в суботу, аби вони довше були свіжими, – вважає господиня з Тального Оксана Бондарцова. – Потрібно зберегти максимальну свіжість пасок, аби частувати гостей дійсно смачною їжею.

Оксана – кохана дружина, любляча мама двох дітей: 15-річного Ростислава та 6-річної Вероніки. Великдень для них – сімейне, родинне свято, яке проводять виключно зі своїми близькими. Готуються до нього всі разом: донечка допомагає на кухні, вчиться бути такою завзятою господинею, як мама, а тато з сином вправляються в дворі. Випікання паски жінка вважає, свого роду, таїнством. Тому до цього процесу підходить з душею та чистими думками. Запах її випічки напередодні Великодня заповнює всю домівку і дарує всій родині особливу радість.

– Тут важливе все до дрібниць: інгредієнти, їхня якість, кількість та навіть настрій, з яким підходиш до тіста, – каже жінка. – Якщо ви не в настрої, тримаєте на когось образу абощо – не варто братися до роботи. Серця під час відповідальної роботи мають бути чистими. А інакше – нічого не вийде. Ідеальний для себе рецепт паски я знайшла колись в інтернеті, тому кожного року печу саме за ним. Але секрети випічки, які колись розповіла мені мама, а пізніше і свекруха, в мережі не знайдеш: щоб тісто було пухким і «не сіло», щоб глазур була густою і смачною. Я завжди користуюсь цими порадами. Знаю багато жінок, які випікають великодній хліб за новими модними рецептами: сирну, шоколадку, з апельсиновим соком, італійську Панеттоне та інші. В мене ж паска – традиційна. Я вважаю, що все інше, то вже просто солодка випічка, яку можна приготувати в будь-який звичайний день, а саме традиційна паска – то, як найголовніший великодній символ.

Тож жінка охоче ділиться своїм рецептом приготування основної великодньої страви.

– Спочатку готую опару. Для цього беру: сіль, цукор, молоко, дріжджі. Її добре ставити у тепле місце. Потім додаю борошно, ваніль, яйця, і ще трохи молока. В тісто кладу родзинки, в нас всі їх люблять. Найвідповідальніший момент – місити. Щоб тісто було ніжним, на це треба витратити щонайменше півгодини. Перед випіканням, форми слід змастити вершковим маслом. Випікати приблизно годину – дивлюсь по рум’яній скоринці. Під час цього готую глазур – змішую холодні яєчні білки і цукрову пудру. Потім прикрашаємо. У цьому дуже любить допомагати Вероніка. Я печу щоразу не менше 6 –7 пасок, щоб було з чого вибрати, що нести в церкву святити, – розповідає господиня.

Ще один незамінний традиційний елемент українського Великодня – крашанки і писанки.

– Ми цю справу особливо любимо. Різнокольоровою фарбою малюємо все, що душа забажає, створюємо свій розпис. Інколи в цибулинні варимо, але це не так цікаво, як самому придумувати малюнок, – каже пані Оксана.

Крім основних великодніх атрибутів, жінка готує багато інших страв: домашню ковбаску, буженину, холодець, котлети та ще багато чого. Все приготоване збирає в корзину і в день Воскресіння Хрестового разом з рідними йде до церкви, аби це освятити.

– Щиро вітаю всіх з прийдешнім Великоднем. Сердечно зичу всім здоров’я, радості, миру і добробуту. Нехай Божа підтримка, благословення та милосердя завжди буде з вами та вашими рідними, – побажала Оксана Бондарцова.

Катерина КІХТЕНКО

29.04.2021 16:50
Переглядів: 1534
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.