Спас приготував усього про запас
Медовий Спас, або Маковія, багато років відзначався українцями 14 серпня, проте наступного року дата зміниться. З цим святом пов’язано багато традицій та обрядів. Для селян Спас знаменував закінчення літа. На його честь у церквах відправляють службу, святять мак, васильки, чорнобривці. З квітів роблять відвар і купають у ньому дітей. Назва свята Маковій походить від братів Маковеїв (Маккавеїв), які прийняли мученицьку смерть за віру. Тому 14-го серпня за церковним календарем святкується День семи мучеників Маковеїв. До Спаса треба встигнути заготувати мед, зібрати букет, закупитися маком, напекти пирогів. Якщо ви плануєте віднести всю цю красу на освячення, дістаньте зі схову кошики і приготуйте гарне, бажано світле вбрання.
З Маковія починається двотижневий Успенський піст – Спасівка. Жінки пекли пісне печиво – шулики. Крім того, з меду й товченого маку робили знамениті маковики – смаковиті українські коржики.
Головні народні традиції свята пов’язані з медом і бджільництвом. У цей день соти можна нести до церкви для освячення, а мед з них вважається найбільш цілющим.
З цього часу починають відлітати у вирій ранні птахи, бо вже «Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод, і тепло».
Наталія ГОЛОВЕЦЬКА
Читайте також: Як чиновник Звенигородської військової адміністрації править службу у московській церкві