Продавчиня з Тального безкоштовно проводить для дітей майстер-класи з випічки
«Жінка вирішила свій вільний час приділяти волонтерству»
Майже рік Тетяна Скрипник, з якою мені пощастило познайомитись, безкорисливо готує різноманітну випічку та проводить майстер-класи для діток з дитячого табору «Дружболандія» у Тальному. Привітна, щира, усміхнена жінка з радістю зустріла мене та розповіла, як вирішила свій вільний час приділяти волонтерству. Коли я прийшла до церкви, Тетяна Борисівна саме готувала рогалики з вишнями. Я уважно спостерігала за її роботою. Вона настільки швидко все це робила: розкачала тісто, розрізала його на рівні частинки, поклала туди по кілька вишень, закрутила – в яйце, цукор, на деко і в піч. До речі, вишні – це її власна консервація. Каже: «А нащо ж їх купувати, як є своє, домашнє, з власного городу?».
Багато років жінка працювала вихователем в дитячих садочках у Тальному: 18 років у «Казці» і 4 роки в «Ромашці». Згодом пішла на заслужений відпочинок за вислугою років і вже 12 років працює в продуктовому магазині «Околиця», що недалеко від церкви. Замість того, щоб у вихідні дні, в п’ятницю і суботу, відпочити, вона йде у дитячий табір «Дружболандія» і випікає кулінарні шедеври для діток, які туди приходять.
Тетяна Борисівна розповідає, де навчилась випікати смакоту:
– Моя мама, – згадує майстриня, – завжди пекла, і я любила спостерігати за цим, подобалося. Любов до цієї справи вона прививала мені ще з дитинства. Сама випікала все, що тільки можна, і мене цьому навчала. З тістом взагалі люблю будь-яку роботу: чи то хліб, чи печиво, чи вареники. Як трапилась нагода проводити майстер-класи для діток, я не вагаючись погодилась.
Юні кулінари разом не тільки готують власноруч випічку, але й навчаються прикрашати її. Діти самі від початку і до кінця разом з майстринею готують різні смаколики. На період карантину майстер-класи не проводились, але пані Тетяна розповіла, як вони відбувалися до цього.
– Випікання подобається всім без винятку: від найменшеньких до старших, і хлопцям, і дівчаткам. Вони з нетерпінням чекають суботи, аби вже почалось заняття. А коли цей день настав, із захопленням біжать на кухню. Багато років роботи вихователем навчили, як знайти підхід до кожної дитини. Навчаю, як місити тісто, ліпити з нього різні вироби: пиріжки з різноманітною начинкою, печиво різної форми, а найулюбленіше в них – піца. Якщо це дріжджове тісто, то вимішую його вдома, аби зійшло. Кожному даю по шматочку і розповідаю покроково, що потрібно робити далі. Дітям ця домашня випічка більше подобається, ніж магазинні вироби. Це й не дивно – вона корисніша, смачніша і приготована з душею. Солодощі прикрашаємо по- різному: горішками, корицею, цукровою пудрою, маком та іншими інгредієнтами. В церкві є все необхідне кухонне приладдя та продукти. Частину із них надають спонсори, а частину самі купуємо. Зокрема, борошно ТМ «Перший Млин» постійно надає підприємець Володимир Мовчан. В групі «Дружболандія» у «Вайбері» публікую рецепти – для батьків, аби могли приготувати таке вдома. Мені тут дуже подобається – люди всі щирі, добрі, завжди прийдуть на поміч, підтримають добрим словом, – розповідає Тетяна Скрипник.
Гарно відгукуються про Тетяну Борисівну її друзі – Григорій Мар’янчук та його дружина Тамара Володимирівна: «Це незамінний майстер з випікання кондитерських шедеврів! Діти обожнюють її за доброту, щирість та щедрість!», – кажуть вони.
Катерина КІХТЕНКО