По вірі вашій – буде вам!

Ми сьогодні стоїмо перед загрозою епідемії, невідомої для людства хвороби, до якої людство само спричинилося. І дуже часто я чую такі слова: «Чому такі речі відбуваються у світі, хіба Бог не бачить?»

Бачить, допускає. Бо хочу Вам нагадати слова із Святого Писання: «А коли прийде Син Чоловічий вдруге на землю, чи знайде віру?»

Сьогодні ми віримо у все, крім Бога, ми не віримо у його силу, не довіряємо йому. Ми переживаємо, як буде, коли коронавірус прийде до нас. Ми ж не маємо чим себе захистити, забуваючи, що маємо найважливіше, найсильніше у своєму житті, те, що є найбільш дієве і те, що безпечне, – віру.

У житті немає збігів, а є воля Божа. І кожне випробування є допуском Божим за ті блюзнірства, які сьогодні діються в Україні. Найперше – це висміювання Бога від найвищих щаблів і до простих людей. Як на таке може дивитися Бог, який нас так любить? А йому в лице плюють, знущаються, глузують з нього, називають його «старим дурнем». І це відбувається зараз. Люди знехтували святим днем – неділею, прирівняли його до будніх днів. Замість того, щоб у неділю бути в храмі на богослужінні, гуляють в барах, торгують на базарах, займаються своїми справами, забуваючи про заповідь «Пам’ятай день святий святкувати, шість днів працюй, а сьомий Господу твоєму присвяти». Люди починають втрачати любов до ближнього. Замість милосердя, доброти, поваги, знаходять місце в людському житті злоба, заздрість, лукавство. Господь допускає нещастя не так покарати нас, а попередити! Зупинися, людино, не біжи туди, куди ти не знаєш. Не лізь туди, де не розумієш.

Сьогодні багато людей відкидають Бога, кажучи, що ми самі знаємо, як зробити так, щоб нам було добре. Ні, дорогі мої. Без Бога – ні. Якщо ми хочемо бути успішними і щасливими, то мусимо бути з Богом. Якщо ми є під покровом Божим, то що нам може зробити той чи інший вірус. Він може навіть не доторкнутися до нас, бо ми є з Богом.

Кожен з нас живе на цьому світі до часу, і коли постійно всього боятися, то коли жити? Не треба боятися, що з нами станеться, а треба боятися, як я стану перед Богом, в якому стані.

Наближаються торжественні церковні свята – Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) і Воскресіння Господнє (Пасха). Ці празники нагадують нам про те, як Христос іде на вільні страждання, взявши на себе всі наші немочі, і обливає їх на хресті своєю божественною кров’ю, воскресає на третій день, щоб дарувати нам вічне життя. Тому маємо вкотре можливість доторкнутись до Бога, незважаючи на такий нелегкий час, коли увесь світ перебуває в тенетах епідемії, закликаю вас мати віру в Бога, надіятись на нього. Прийшов час не на словах, а на ділі підтвердити свою віру в Господа: прийти в ці дні до храму, як і завжди, відкрито, сміливо і з радістю. Господь любить кожного з нас. «І якщо Він з нами, то хто проти нас» – слова архистратига Михаїла. Диявол ставить нам перешкоди, але ж ми не його діти, ми діти Божі, своїм життям показуємо, що хочемо бути з Богом. А померти, то і так помремо – рано чи пізно. Якщо нам Богом призначено померти від епідемії, то не треба боятися. Скільки сьогодні помирають на дорогах в аваріях, скільком людям обривається тромб, трапляється розрив серця, інсульт, скільки людей помирає від онкологічних хвороб, туберкульозу. Чи хтось надівся, чекав на смерть? Ніхто. Але особливого значення чи статистики цьому не надають, бо масштаби цих трагедій були б вражаючими.

Страх – це насіння злого. Тому не бійтеся! Святі Апостоли Петро і Павло, які є покровителями нашого міста, чекають на нас у своєму храмі у ці величні святкові дні.

До вашої уваги – розпорядок богослужінь:

12 квітня – Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя). 9:00 год. – святкова божественна літургія і освячення верби.
16 квітня – 17:00 год. – страсті Христові, читання 12-ти страсних Євангелій.
17 квітня – страсна п’ятниця. Царські часи, виставлення плащаниці. 17:00 год. – читання непорочних.
19 квітня – 00:00 год. – Світле Христове Воскресіння (Пасха). Освячення пасок буде відбуватися з 03:00 год. до 12:00 год..

Нехай Господь і цього року дасть нам можливість достойно і торжественно зустріти це величне свято.

Настоятель храму Св. ап. Петра і Павла, благочинний Тальнівського району, протоієрей Михайло Василюк

08.04.2020 14:36
Переглядів: 1887
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.