«Часто вдома не виходить так смачно, як на роботі»: кухар садочка із села на Тальнівщині розповіла, як і чим годує дошкільнят

Кухарі, які працюють у дитячих садочках, надзвичайно відкриті та щирі. Адже готувати для дітей – особлива справа. Тут важливо не просто з’єднувати інгредієнти згідно з технологічними картами, а готувати з любов’ю, щиро прагнути, щоб страви радували дітей та приносили користь. Журналісти газети «Новий дзвін» зустрілися з Віталією Шестаковою – кухарем садочка «Берізка» із Кобринового на Тальнівщині й розпитали про особливості її роботи. Ця привітна жінка – професіонал з багаторічним досвідом роботи і справжній знавець своєї справи. З дітьми завжди почувається молодою й не жалкує, що 28 років тому обрала професію кухаря.

– Я обожнюю готувати різноманітні страви, – розповідає вона, – а варити їсти діткам удвічі приємніше. Умілий кухар володіє не лише майстерністю, але й чудовою фантазією, спостережливістю, терпінням, зором, нюхом і винахідливістю.

Пані Віталія розповідає, що до їхнього закладу довозять діток з навколишніх сіл: Заліського, Кобринової Греблі, Гусакового, Гуляйки. Щодень готує для 20 дошкільнят.

– Думала, на довго мене не вистачить, але молодець: я справилася, – сміється.

Харчування в дитячих садочках громади різноманітне і включає корисні та збалансовані страви. У залежності від дня тижня, відповідно до затвердженого меню кухарі готують український борщ, гречаний суп, овочевий, запечені м’ясні котлетки, шніцелі або нагетси, рибні шніцелі, ліниві вареники, сирники, грантен «Зебра», вермішелево-сирна запіканка, салати з сезонних овочів і багато інших страв. Обмежують кількість солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків із додаванням підсолоджувачів та цукру. Чим ласують малюки дитсадка «Берізка?

– Діти полюбляють нагетси, котлети, шніцелі, борщ, страви з кисломолочним сиром: вареники, запіканки, сирники, – відповіла жінка.

– Під час приготування страв дотримуюсь постанови кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 номер 305. Наприклад, котлети й шніцелі запікаю в духовій шафі, а не смажу. Виходить звична страва, але дещо інша на смак. Це як робота художника: нова картина написана старими фарбами.

Фермер Олексій Бойко із Заліського щороку забезпечує садочок «Берізка» яблуками, яких вистачає до весни. Щоб здешевити харчування, батьки приносять овочі, вирощені на власних городах. Віталія Володимирівна насушила яблук і варитиме смачні компоти із сухофруктів. Наквасила помідори й огірки. На черзі – капуста.

– Я працюю в дитячому садку, а діти – наше майбутнє! Якісна, смачна і красиво оформлена їжа допомагає сформувати звичку вести здоровий спосіб життя, а це вкрай важливо в сучасних умовах, – каже фахівчиня. – Тому на нас, кухарях, лежить велика відповідальність за майбутнє покоління, і ми всі її відчуваємо й усвідомлюємо.

Про секрети приготування смачних страв Віталія Володимирівна говорити соромиться. Як і будь-який кухар, усі свої таємниці не видає:

– Немає їх. Можливо, справа саме в дотриманні пропорцій. Часто вдома не виходить так смачно, як на роботі, бо вдома готую «на око».

Наприкінці розмови фахівчиня каже:

– Я хочу подякувати батькам, що довірили мені своїх діточок, керівникам, з боку яких відчувала підтримку й допомогу. Нехай Ваша доброта повернеться до Вас сторицею. Бажаю усіляких гараздів, здоров’я, тепла на Вашому життєвому шляху.

Напередодні Міжнародного дня кухаря й кулінара журналісти газети «Новий дзвін» дякують усім кухарям навчальних закладів Тальнівської громади за любов до своєї справи, відповідальність, щирість, з якою вони ставляться до приготування страв для діток.

Наталія ГОЛОВЕЦЬКА

Читайте нас також в Telegram!

18.10.2023 11:47
Переглядів: 2026
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.