В Україні зросли ціни на молочні продукти: найбільше подорожчало вершкове масло
Напочатку березня в Україні зросли роздрібні ціни на молочні продукти та перевищили показники минулого року.
Про це повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ).
За даними аналітиків, середня вартість пастеризованого молока становить 59,05 грн/кг. Це на 8 % більше порівняно з лютим і на 28 % – у річному вимірі.
Ціна на кефір жирністю 2,5 % сягнула 69,04 грн/кг (+3 % до лютого, +30 % до минулого року), а сметана жирністю 15 % подорожчала до 168,56 грн/кг (+4 % та +33 % відповідно).
Середня ціна питного йогурту зросла до 109,12 грн/кг (+5 % до лютого та +21 % до минулого року), а йогурт у стаканах коштує 158,92 грн/кг, що на 20 % більше, ніж торік, хоч і на 1 % дешевше, ніж у лютому.
Кисломолочний сир жирністю 9 % подорожчав до 271,68 грн/кг (+1,2 % до лютого та +19 % у річному вимірі).
найбільше зросла вартість вершкового масла жирністю 73 % – у середньому 566,29 грн/кг (+40 % у річному вимірі). Сир “Гауда” подорожчав на 35 % до 597 грн/кг, а сметана жирністю 15 % – на 33 % до 168,56 грн/кг.
Кефір жирністю 2,5 % коштує в середньому 69,04 грн/кг (+30 % до минулого року), а питне пастеризоване молоко – 59,05 грн/кг (+28 %). Середня ціна на йогурт у стаканах сягнула 158,92 грн/кг (+20 %).
Також подорожчали сири:
- “Український” жирністю 50 % – 562,92 грн/кг (+28 %);
- “Маасдам” – 672,85 грн/кг (+28 %);
- “Моцарелла” – 561,82 грн/кг (+26 %).
“Ціни на молочний ряд в супермаркетах залишаються високими відносно минулорічного періоду. Однак у березні очікуються знижки на молочні продукти, що може посприяти пожвавленню попиту на продукцію вітчизняних молокопереробних підприємств на внутрішньому ринку”, – зазначили аналітики АВМ.