Скільки коштуватиме великодній кошик для черкащан?

Як зазначено на сайті http://www.siogodennya.org.ua

Стало відомо, в яку ціну обійдуться смаколики, які черкаські господині покладуть до свого великоднього кошика у 2017 році.

Завбачливі господині починають збирати кошик та закуповувати страви до святкового столу, як мінімум, за тиждень. Це дає можливість хоч трішки заощадити. Проте більшість закуповують продукти мало не в останній день перед Великоднем. Чим, безсумнівно, радують продавців, які, у свою чергу, не забувають підвищити ціни.

До Великодня, який цього року українці святкуватимуть 16 квітня, традиційно подорожчає свинина, а також яйця та картопля. При цьому ціни на помідори і огірки знизяться. Думки експертів щодо прогнозу цін на продукти розійшлися.

Директор української торгової асоціації Ігор Кишко вважає, що Великдень ніяк не вплине на вартість продуктів у торгових мережах і великих магазинах, хіба що на ринках. При цьому економіст Олександр Охріменко каже, що м’ясо обов’язково подорожчає на 5−20 грн – до 85−140 грн за кг. А ось ціна на м’ясо птиці та яловичину залишиться колишньою.

Аналітик Української аграрної асоціації Дмитро Дейна попереджає, що до середини квітня вартість яєць буде стабільно зростати – на 10−20 %. Таким чином, десяток яєць, який сьогодні коштує близько 14 грн, на Великдень обійдеться в 16−17 грн.

Щодо овочів, то їхня вартість до свята не причетна, а зростання цін викликане виснаженням запасів. За прогнозами економістів, картопля і морква можуть трохи піднятися в ціні на 5−10 %. А ось на тепличні овочі ціна якраз падатиме через потепління. Усе почнеться з цибулі, потім з’явиться нормальна ціна на редьку, огірки й помідори. У цілому вони подешевшають на 10−15 %. Тобто, якщо сьогодні кілограм картоплі обійдеться в 6,5 грн, то до Великодня ця цифра підніметься до 7 грн. Ближче до свята помідори, які сьогодні коштують близько 43 грн, подешевшають до 39, а ціна на огірки впаде з 50 грн до 44−45.

Черкащанка Олена Миколаївна щороку пече паску сама, каже, що так смачніше, та й діти й онуки полюбляють саме домашню паску. Звичайно, цьогоріч ціни на продукти зросли порівняно з 2016, тому й паска вийде дорожчою.

Вартість випікання паски у домашніх умовах за традиційним рецептом у цінах березня ц. р. становитиме близько 34 гривні за виріб вагою 0,7 кг. Тобто, порівняно із минулорічними Великоднем вартість приготування паски зросла майже на 14 %. Підвищення вартості випікання відбулося, передусім за рахунок здорожчання, порівняно з квітнем 2016 року основних інгредієнтів: борошна – на 9 %, яєць – на 26 %, молока та масла вершкового – на третину (33 %−34?%). Натомість, за рахунок збільшення пропозиції у поточному році родзинки подешевшали проти минулорічного періоду на 40 %.

Традиційно до Великоднього кошика Олена Миколаївна кладе паску, яйця, шматок сала, кільце ковбаси, баночку хрону й трішки солі. Приблизна вартість його становитиме 158 гривень, або на 5?% вище ніж торік. Слід зазначити, що порівняно із попереднім роком здорожчали, окрім паски, яйця та ковбаса домашня. Споживчі ціни на сало незначно знизилися (у межах 1 %), ціни на хрін та сіль практично не змінилися.

Зрозуміло, що за тиждень − два до Великодня, дуже ймовірне підвищення цін на яйця, м’ясні вироби, а також свіжі овочі та фрукти. Насамперед таке підвищення цін буде помітно на міських ринках. Натомість, навпаки, від крупних та поважаючих себе торгових мереж можна очікувати вигідних акційних пропозицій.

05.04.2017 16:04
Переглядів: 1064
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.