Що вирощують на Черкащині: назвали найпоширеніші культури
У Черкаській області найбільше вирощують кукурудзу, соняшник і пшеницю.
Таку відповідь на запит “18000” надали у департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.
Зазначають, що за інформацією управління статистики області, найбільші посівні площі сільськогосподарських культур зайняті:
- кукурудзою – 370,6 тис. га або 30,5 % усіх посівів;
- соняшником – 250,7 тис. га або 20,6 % посівів;
- озимою пшеницею – 212 тис. га або 17,4 %;
- соєю – 125,2 тис. га або 10,3 %;
- картоплею – 52,3 тис. га або 4,3 %.
Цьогоріч зменшили площі посіву сої на 59,4 тис. га порівняно з минулим роком. Також на 14 тис. га менше посіяли озимого ріпаку.
“На зменшення площ впливають різні фактори. Наприклад, перевиробництво (як із соєю), погодні умови під час сівби та зимівлі (озимий ріпак), нестабільність ринку порівняно з основними культурами, перенаправлення площ під більш рентабельні культури (якими є кукурудза і соняшник)”, – пояснили в департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.
Додали, що в області вирощують й інші культури, але їхній вплив на економіку області – несуттєвий. Як виняток згадують озимий ріпак, площі якого в різні роки коливаються від 30 до 60 тис. га.