Кореспондентам Суспільного прокоментував: “російських полонених годують краще”.
Нині Сергія з лікарні виписали, він перебуває поза межею Черкаській області, розповів у телефонній розмові:
“Я не хочу наговорювати на когось. Я виклав те відео в інтернет не заради того, щоб на когось наговорити. Я навіть не думав, що навколо цього таке розгориться. Я — місцевий, лікувався, в мене була змога потрапити додому, поїсти. А як ті люди, які не місцеві? Наприклад, військовослужбовці. У них немає кому принести з дому нормального поїсти. А коли приносять йому перловку і дві картоплини — ось це зачепило”.
Головний лікар закладу Вардан Айрапетян пояснив, що набір продуктів та меню для пацієнтів формує Міністерство охорони здоров’я:
“Наприклад, то був суп вівсяний: скільки вівсянки має бути, скільки картоплі має бути, 2,5 мл олії, шість грамів солі на добу. Не на одну страву, а на добу”.
Фінансують харчування коштом місцевої територіальної громади, а також за гроші, сплачені Національною службою здоров’я України за надані медичні послуги, каже головний лікар.
“Минулого року ми потратили на харчування 980 тисяч (гривень — ред.), а цей рік, за девʼять місяців, вже мільйон сто. Ціни ростуть”.
Нині в лікарні, розрахованій на 250 ліжкомісць, перебуває 150 пацієнтів. Шеф-кухарка Надія Гончар розповіла, що обід готують на кухні.
“На перше борщ у нас. Він без м’яса. Окрім борщу ще — дієтичний суп вівсяний”.
Такий самий, як на відео, що виклав Сергій. Алла Чекаленко — медична сестра з дієтичного харчування, контролює їжу, що готують. З її слів тижневе меню стандартне.
“Я тут для того, щоб контролювати, куштувати те, що видається людям. У нас так було завжди: в понеділок яєчко до супу, у вівторок — котлета, у четвер — риба і в пʼятницю, якщо дозволяють кошти, — запіканка”.
Самі роблять консервації, додала дієтсестра, овочі надають місцеві підприємці.
Військовослужбовець Харківської ТРО Дмитро Фьодоров у цьому медзакладі лікує наслідки травм, отриманих у 2022 році.
“Я сьогодні сьомий день. Сподобалось все, що дають. Щира подяка”.
Дмитро, як і решта півтори сотні пацієнтів, пройшли анонімне опитування. З єдиного питання — “чи задоволені харчуванням в лікарні”, розповів головний лікар.
“Травматологія, ЛОР, кардіологія, інфекційне. Один з неврології сказав «ні», решта, 24 — «так». Двоє хворих незадоволені. То природний процес. Всі задоволені не можуть бути. Піднімемся — дізнаємось, що їх не влаштовує”, — деталізував головний лікар.
Такі анкетування ініціює обласне управління здоров’я, пояснила перша заступниця голови обласної військової адміністрації Наталія Кравченко.
“Зокрема, говоримо про те, що наші військові мають мати кращі умови. Ми маємо дати їм все, в тому числі і поліпшене харчування”, — вважає Наталія Кравченко.
Відеоскарга від Сергія Кругова на харчування — перша у 2024 році, додала Наталія Кравченко. В обласний департамент охорони здоров’я не надходило жодної.
“Ми коли формуємо бюджети, ми маємо аналізувати фінансову спроможність закладів охорони здоров’я. Вартість харчування коливається в одних 100, 90, 50 гривень за день”.
Утім Сергій Кругов продовжує обурюватися:
“Мене обурює найбільше — тих кацапів годують чим тільки можна і виділяється по 10 тисяч гривень, а тут кажуть 13 гривень 50 копійок виділяють на порцію по якомусь меню складеному. Де ж правда тоді?”
Зі слів Наталії Кравченко, при формуванні бюджету на наступний рік, вони візьмуть до уваги фінансову ситуацію цієї лікарні.