Ні яблуко, ні груша: цікаві факти про один з найдавніших фруктів

Айва – одна з найбільш древніх сільськогосподарських культур. Перші згадки про неї зустрічаються в літературі, якій понад 4000 років. Вчені вважають, що спочатку рослина зустрічалася лише на південному заході Азії. Згодом вона поширилася по Європі і далі – за океан. Фахівці стверджують, що люди почали вирощувати айву навіть раніше, ніж яблука. Багато хто вважає, що саме ця рослина була в райському саду, і її плоди з’їли Адам і Єва.

Айва – рослина, яка абсолютно не має родичів. Тобто – ні яблуко, ні груша, ні будь-який інший плід не мають до неї взагалі ніякого відношення. В цьому унікальність айви.

У складі стиглих плодів айви близько 10% займає цукор. Це не дуже високий показник, тому фрукт можна використовувати при дієтичному харчуванні.

Насіння стиглого плоду айви на 20% складається зі слизу. Вживати його не рекомендується.

Сучасні вчені підтверджують, що ефірні олії, які містяться у великих кількостях в шкірках айви, є сильно діючими антидепресантами. Однак це не єдина її корисна властивість. Айва так само є загальнозміцнюючим, сечогінним, в’яжучим, противиразковим і протибактеріальним фруктом. Його свіжі плоди можуть використовуватись як засіб для виведення жовчі з організму.

Рецепти з айвою:

Варення з айви

У процесі приготування ви можете отримати одразу три страви: айвове варення, цукати та сироп для просочування тортів. По суті, варення та цукати — це один і той самий рецепт, тільки для цукатів треба більше разів повторити цикл відварювання-настоювання.

Під час варіння айвові скибочки та сироп набувають неймовірно гарного бурштиново-червоного кольору

Інгредієнти:

  • 1 кг айви
  • 1 кг цукру
  • 0,5 л води
  • 1 г лимонної кислоти

Приготування:

Ретельно вимийте оксамитну шкірку айви та очистіть фрукти, але шкірку не викидайте. Щоби варення вийшло густим, як желе, спочатку треба проварити оці очистки: адже саме в них міститься найбільше пектину. Отож очищені скибочки айви поки що залийте холодною водою (айва на повітрі темнішає ще активніше, ніж яблуко). В емальовану каструлю налийте пів літра води, опустіть туди очищені шкірки та прокип’ятіть на невеличкому вогні 20 хвилин. Тоді виловіть їх шумовкою, а натомість опустіть у відвар айвові скибочки. Знов доведіть до кипіння та проваріть 10-15 хвилин. Завдяки цьому шматочки фруктів не розваряться, а будуть цілими та акуратними (важливо, якщо збираєтеся робити цукати).

Виловіть скибки айви, відкиньте на друшляк. У відвар додайте половину цукру (0,5 кг) та варіть, допоки цукор розчиниться. Айву наріжте дрібними шматочками та викладіть у сироп. Акуратно перемішайте, доведіть до кипіння, проваріть 5 хвилин та залиште до завтра.

Наступного ранку додайте решту цукру (0,5 кг), доведіть до кипіння та розчинення цукру на невеликому вогні. Проваріть 5 хвилин та знов залиште до завтра. Для варення процедуру достатньо повторити 3-4 рази, під час останнього проварювання додати лимонну кислоту для закріплення кольору, тоді розфасувати гаряче айвове варення по слоїках та закрутити кришками.

Цукати з айви

Із цими ласощами треба повозитися, але вони того варті.

Домашні цукати з айви корисніші за покупні солодощі, смачні та солодкі, а як гарно світяться проти сонця!

Ці бурштинові смаколики будуть до смаку діткам та дорослим. На смак вони подібні до рахат-лукуму чи мармеладу.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви
  • 1 кг цукру
  • 0,5 л води
  • 1 г лимонної кислоти
  • цукрова пудра

Приготування:

Готуємо айвові цукати так само, як варення, тільки проварити-настояти треба не 3-4 рази, а 4-5, як описано вище. Із кожним проварюванням сироп та фрукти набувають все більш насиченого кольору. Під час 5-го проварювання додайте лимонну кислоту, проваріть 5 хвилин та залиште до вистигання. Коли сироп охолоне, виловіть з нього шматочки айви шумовкою, щоб на фруктах залишалося якомога менше сиропу.

Сироп можна додавати до чаю, куштувати замість варення чи меду, використовувати як пропитку для коржів. А шматочки айви викладіть на тацю та залиште на кілька годин. Залишки сиропу стечуть на тарілку, тоді перекладіть фруктові шматочки на іншу тацю. Так повторіть 3-4 рази упродовж пари днів, доки майбутні цукати стануть просто трошки липкими (не перетримайте, бо як пересушаться, то пудра не прилипне).

Тепер гарно обкачайте айву у цукровій пудрі з усіх боків та викладіть на пергамент. Просушіть в сухому теплому місці (наприклад, на кухонних шафках). Втім, куштувати можна вже зараз. Через пару днів просушені цукати можна скласти в чисту суху тару (скляні слоїки чи харчові пластикові контейнери з кришками). Щільно закрити. Зберігати цукати з айви за кімнатної температури.

Пиріг з айвою

А ще з айвою можна пекти смачні пироги. Пишний айвовий пиріг стане чудовим десертом до чаю чи какао в осінню днину. Кількість інгредієнтів подана на форму 24 см в діаметрі.

За вікном світиться жовте листя осінніх сонячних кленів, а у вас на столі світиться айвовий пиріг з бурштиновими шматочками солодких фруктів

Інгредієнти:

  • 3 яйця
  • 180 г цукру в тісто
  • 30-50 г цукру для айви
  • 100 мл води
  • 100 мл молока
  • 120 г вершкового масла
  • 350 г борошна
  • 1 столова ложка з верхом розпушувача (10г)
  • дрібка солі
  • 5-7 штук айви
  • Цукрова пудра.

Приготування:

Ретельно вимийте айву, розріжте на четвертинки та очистіть від серцевини, шкірку можна не очищувати. Наріжте кубиками десь 2х2 сантиметри, залийте у каструльці 100 мл води, додайте цукор та тушкуйте до м’якості упродовж 10-15 хвилин. Тоді відкиньте на друшляк, щоби стік сироп.

Тим часом приготуйте тісто: збийте міксером яйця з цукром упродовж 4-5 хвилин, поступово збільшуючи швидкість, до пишності та збільшення в об’ємі. Додайте розм’якшене вершкове масло та ще збийте до однорідності. Влийте тепле молоко та перемішайте. Просійте борошно, додайте розпушувач, сіль та ще раз перемішайте.

Форму для пирога застеліть пергаментом та змастіть олією, викладіть тісто, а зверху — шматочки тушкованої айви. Випікайте при 180 градусах упродовж 30-40 хвилин, допоки дерев’яна паличка виходитиме з тіста сухою, а пиріг набуде золотистого кольору.

Хай готовий пиріг трошки охолоне, тоді дістаньте його з форми, перекладіть на тацю та притрусіть цукровою пудрою.

ДЗВІН

Читайте також: Повернення додому: перші слова рідної мови й полегшення: історія військового з Тальнівщини, що пройшов крізь полон

Читайте нас також в Telegram!

29.09.2025 09:56
Переглядів: 127
Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.