“Найдорожча в світі спеція”: переселенець із Каховки вирощує шафран на Черкащині
Переселенець із Каховки Павло Булгаков вирощує шафран у селі Каленики на Золотоніщині. До цього протягом шести років робив це у рідному місті.
Через повномасштабне вторгнення залишив свій дім і тепер свою справу почав заново вже на Черкащині, розповів він Суспільному.
Перші цибулини шафрану висадив рік тому, розповів пан Павло. Із квітів він збирає помаранчеві серединки, засушує їх і робить спеції.
У трьох нитках всередині рослини — найбільша цінність цієї квітки, крокусу посівного пояснив власник господарства:
“Щоб була якісна спеція, ми збираємо ці три ниточки. Це і є та найдорожча в світі спеція, шафран. Це називається Crocus sativus, повна назва. Якщо інші крокуси квітнуть весною, то саме цей крокус квітне восени. І саме з квітки цього крокусу збирають рильця, а після висушування виходить спеція”.
Збирають нитки з середини рослини вручну:
“Крихітні масштаби, але дуже багато ручної роботи. Якщо рахувати просто затрати, то спеція виходить в собівартості від 150 гривень за грам”.
Садити шафран вже на Черкащині пав Павло почав у 2024 році. Нині збирає вже другий урожай. Займатися цією справою він почав дев’ять років тому у рідній Каховці.
“У нас були вже такі продукти, тобто не лише сама спеція, а й мед із шафраном. Була різна співпраця, шафран додавали в сири, ще був продаж посадкового матеріалу”, — розповів власник господарства.
Через повномасштабне вторгнення довелося залишити свій дім і почати свою справу заново, на Черкащині:
“Можна побачити, що є трошки неоднорідність сходів. Це наслідок експериментів з глибинами та термінами висадки. Тобто, дублюється досвід, який був на півдні”.
Нині шафраном засаджено п’ять соток землі. Торік із врожаю вийшло 12 грамів спецій, розповів Павло Булгаков. Цьогоріч, додав, очікує зібрати 80 грамів рилець.
“Орієнтовно від 12 до 15 грамів виходить із кілограма таких квіточок. Окрім того, що ця спеція є барвником, її додають у їжу як природний підсилювач смаку”.
Після збору врожаю кожне рильце у квітці відділяють, пояснив Павло Булгаков. Потім засушує і продає через соцмережі. Має і власні улюблені поєднання цієї спеції:
“Додаю при маринуванні м’яса, обов’язково в шашлик. Артишоки тушкував, то теж додавав, вечеря вийшла просто класна”.