Найбільше – “Бедуїнів”. Як на Черкащині виростили 900 тонн кавунів
Близько 900 тонн кавунів цьогоріч планують зібрати на Черкащині фермери місцевого підприємства “Золотоніські сади”. Баштанні тут висаджують два роки поспіль. У 2023-му висадили 10 гектарів, а цього року – уже 25. Серед клієнтів черкащан – великі мережі “Сільпо”, “АТБ”, “Фора”, а також місцеві “Делікат” та “Моллі”.
Як у Черкаській області почали вирощували кавуни і чи здатні вони скласти конкуренцію херсонським – далі в матеріалі.
Які кавуни продають у супермаркетах?
17 кілограмів. Саме така вага найбільшого кавуна, який виростили черкаські фермери. Проте великий – не завжди означає найкращий для магазинів. Точніше – зовсім не означає.
– Зазвичай маркети замовляють у нас кавуни від 3 до 12 кілограмів. Вони не беруть великі кавуни – більше 12 кг. Це певні їхні вимоги, – розповідає в коментарі “18000” агроном Роман Головатюк. – Коли покупець бере кавун 5 кілограмів – це зручно. Адже з ним ще треба пройти по магазину, донести до машини. Коли кавун дуже великий, це вже викликає незручності.
Розмір – не єдина вимога від супермаркетів. Кавуни також перевіряють на кількість нітратів. А ще вони повинні бути певної температури, тож перед відправкою у магазин їх охолоджують у спеціальних холодильних камерах.
Пан Роман працює на підприємстві уже п’ятий рік. Пам’ятає, як на місці, де тепер збирають кавуни, росли дерева. Сади тут були ще з радянських часів.
– Сади мають певний час “служби”. Коли потрібно було вчергове оновлювати їх, ухвалили рішення використати ділянку інакше. Якраз почалося повномасштабне вторгнення – власники вирішили спробувати висадити ті культури, які росли на Херсонщині, оскільки розуміли, що вони будуть в дефіциті, – згадує Роман Головатюк.
Так замість яблунь з’явилися овочі з “борщового набору”: буряк, морква, цибуля, картопля. Найкраща “показала” себе цибуля. У 2022-му році фермери висадили 10 пробних гектарів цибулі, а вже наступного – збільшили площі до 37 гектарів.
Бедуїн, Талісман та Лоріан: які кавуни найкраще родять на Черкащині?
У 2023 році вперше на ділянці висадили і кавуни – ще один дефіцитний товар, притаманний півдню України. З експертизою допоміг В’ячеслав Кислиця. Із 2008 року на рідній Херсонщині він займався вирощуванням овочів, фруктів та ягід. Війна позбавила його улюбленої справи. Спочатку чоловік був вимушений переїхати у Запоріжжя. Далі – запрошення на роботу і переїзд на Черкащину.
– За п’ятибальною шкалою Черкащина підходить для вирощування кавунів десь на четвірку, – роздумує агроном підприємства. – З мінусів – тут менше тепла, аніж на півдні. Також дуже впливають перепади температури. У Херсоні вдень може бути 35 градусів тепла, а вночі – 25. На Черкащині вдень температура часом піднімається вище 35 градусів, а вночі може бути 15-17. Тільки тому бал знімаю. Решта умов – цілком нормальні для кавуна, ґрунт тут родючий.
В’ячеслав Кислиця переїхав на Черкащину із Херсонщини і тепер уже тут вирощує кавуни
Минулого року фермери експериментально висадили аж сім сортів кавунів. Цьогоріч залишили чотири, які показують себе в черкаському регіоні найкраще. Найбільше, 12 гектарів, займає кавун сорту “Бедуїн”. Все завдяки солодкості, цікавому забарвленню та тонкій шкірці.
– З минулого року залишили “Лоріан” і “Бедуїн”, бо вони добре себе показали. А цьогоріч додали ще темний “Ред стар” і “Талісман”. Чому додали? Тому що тут багато хто вирощує “Талісмани”, вони гарну урожайність показують, – додає В’ячеслав.
Від розсади до врожаю: як вирощують кавуни на Черкащині?
На полі, де вирощують кавуни, кипить робота. Близько п’ятнадцяти людей передають вервечкою одне одному ягоду. Опісля – вантажать на причіп трактора і везуть на склад. Левова частина персоналу – жінки. У підприємстві зазначають: це вимушена міра через мобілізацію в Україні.
Цього року вирощування стало ще тим квестом. За словами заступника директора підприємства Сергія Барвета, кавун – доволі делікатна ягода і дуже чутлива до погоди. Першим випробуванням став град, який знищив частину майбутнього врожаю. Наступний виклик – блекаути, через які підприємство певний час не могло забезпечити на полі достатній полив.
– На день зупинили полив – відхилилися від графіку і втрачаємо врожай, – констатує Сергій.
Останнім челенджем стала посуха. Через спеку тут навіть змінили графік роботи: збір кавунів починають о шостій годині ранку, поки не так спекотно. Зміна працює до обіду.
Кавун збирають на полі лише кілька тижнів. Натомість підготовка до цього етапу починається ще з зими.
– Взимку ми складаємо плани, все готуємо до літа. Замовляємо хімію, міндобрива, матеріали, техніку ремонтуємо, замінюємо запчастини. Насіння закуповуємо, – зазначає агроном Роман Головатюк. – Якщо взимку щось упустимо, весною, влітку дуже важко. Але скільки б голів не було – однак щось пропустимо. І потім самі себе картаємо.
Весною фермери вирощують розсаду, організовують крапельний полив і висадження культури в землю. Коли ягода дозріває, її збирають і відправляють на склад.
Кавун на Черкащині вирощують із розсади
– Важливо забрати кавуни з поля вчасно, – акцентує Сергій Барвет. – Опісля ми веземо їх на склад, там сортуємо, охолоджуємо. Далі вже відправляємо в холодильники, де вони можуть зберігатися кілька тижнів. Минулого року такого досвіду в нас ще не було. З поля кавун прийшов гарячий (на полі 30 градусів) – і ми одразу відправили його в холодильник. Через різкий перепад температура частина ягід зіпсувалася.
Підготовка до вирощування кавунів починається ще взимку
Нині на полі зібрали вже більше 800 тонн кавунів. До кінця сезону планують зібрати ще 100-150 тонн.
– Плани на наступний рік будемо будувати, коли підіб’ємо економіку, – каже Сергій Барвет. – Кавун є, збираємо. Але є низка питань, які будуть рахуватися пізніше. У нас дуже велика витратна частина. Найбільше грошей ідуть на засоби захисту, добрива і ручну працю. Це робота на полі – часом температура може сягати й 50 градусів. Намагаємось виплачувати для людей достойну винагороду.