Ходить гарбуз по городу: цікаві факти про Геловінський символ
Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою близько семи тисяч років тому. Насіння саме такого поважного віку було виявлено в Мексиці. Уже тоді була відома корисність гарбуза. Його знаходять у складі древнього приворотного зілля, в рецептурі різних настоянок (від виведення веснянок до зцілення зміїних укусів). Гарбузовий сік вживали при безсонні, вважали потужним афродизіаком.
Зараз відомо більше 200 їстівних сортів цієї рослини (з 800). Ботаніка визначає гарбуз як ягоду. Але крім десертів, з неї готують чималу кількість і несолодких страв. Тому більшість звично називає гарбуз овочем.
Росте ця рослина практично скрізь (крім Арктики і Антарктики) і є в національних меню майже всіх країн світу. І це не дивно, люди давно оцінили поживність, корисні властивості гарбуза і смакові якості цього продукту.
Цікавий гарбуз
Цей плід – найбільша ягода. Зафіксований рекорд в книзі Гіннесса – 821кг! З серпня по листопад – найкраща пора для приготування гарбузових делікатесів з нового врожаю. Зі свіжих плодів виходять чудові крем-супи, ароматні запіканки, пиріжки, що тануть у роті, а також смачні легкі каші.
Гарбуз, корисні властивості якого не втрачаються навіть при довгому зберіганні, один з найуживаніших плодів у світі. Найбільші виробники гарбуза – США, Мексика, Індія, Китай. Не менш популярний він і в Європі, де деякі його сорти були відомі задовго до відкриття Америки.
Гарбуз – невід’ємна частина української культури, традицій і, звичайно, кухні. У нас ним нікого не здивуєш, тому акцент робиться на якість плодів, від якого залежать корисність і смакові характеристики кінцевого продукту.
Користь гарбуза для організму
Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він має неймовірний набір корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. В його складі: натрій; калій; селен; кальцій; вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D; залізо; магній; сірка; йод; кобальт; цинк; фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти; фітостероли.
Гарбуз – «чемпіон» за вмістом заліза. В його м’якоті знаходиться такий рідкісний вітамін як Т, необхідний людям з анемією і гемофілією. Карнітин бере активну участь в транспортуванні жирних кислот, зберігаючи в клітинах глікоген, і цим захищаючи від атеросклерозу.
Завдяки каротину, вживання цієї ягоди корисне для зору. Велика кількість клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і травлення в цілому. Незаперечна користь гарбуза для гіпертоніків: його антиоксидантні властивості, здатність чистити організм від холестерину і токсинів сприяють нормалізації кров’яного тиску.
Рекомендований гарбуз і як профілактичний засіб від пієлонефритів і навіть онкології. Ще наші предки використовували гарбуз як ліки при порушеннях сну і запаленнях. Відомі також його сечогінні властивості і здатність підвищувати опірність організму до хвороб (імунітет).
Крім загального впливу, є ще й унікальний вплив гарбуза на чоловічий організм, оскільки він містить кальцій, цинк, фосфор, амінокислоти, вітаміни та антидепресанти. Гарбуз допомагає швидко відновити сили, а також: сприяє лікуванню проблем потенції; попереджає облисіння; допомагає при простатиті; підвищує шанси зачати дитину; служить профілактикою хвороб сечостатевої системи.
Жіночий і чоловічий організми різні. Проте, гарбуз також корисний і для прекрасної статі. Особливо він рекомендований в сирому і запеченому вигляді, а також як гарбузовий фреш. Вся справа в його антизапальній дії. Гарбуз застосовують при вагініті, ерозії шийки матки, інших жіночих запаленнях. Він сприятливо впливає на лікування безпліддя. Вагітним радять вживати гарбуз для поповнення вітамінів і мікроелементів, як профілактику анемії. Гарбуз знімає неприємні симптоми при менопаузі, нервове напруження.
«Помаранчева дієта»
Лікувальні властивості гарбуза на цьому не закінчуються. Найпотужніший удар по зайвій вазі – дієта на основі гарбузових страв. Вітамін Т (карнітин), який рідко зустрічається в інших продуктах, грає важливу роль в обміні речовин, а також прискорює ці процеси в організмі (наприклад, синтез білка). Він сприяє кращому і швидшому засвоєнню жирної їжі, знімаючи навантаження з шлунка і перешкоджаючи ожирінню. Клітковина чистить від шлаків, видаляє зайву рідину із тканин. Прискорюється метаболізм. Гарбузова дієта – дієвий засіб для схуднення: при всій її корисності, вона містить всього 25-26 калорій на 100 грам м’якоті.
Гарбуз в медицині: офіційній та народній
Офіційна медицина, слідом за народною, визнає за гарбузом безліч цілющих і просто корисних властивостей. Гарбуз здавна «прописували» при захворюваннях від недокрів’я (анемії). Вітамін Е (альфа-токоферол), що міститься в м’якоті, здатний піднімати рівень гемоглобіну в крові. Сучасною наукою доведено користь гарбуза при: захворюваннях серцево-судинної системи; артритах, остеохондрозах; очищенні організму від токсинів; неврологічних хворобах; лікуванні нирок, сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту; безсонні. Гарбуз сприяє виробленню серотоніну, зміцненню кісткової тканини і суглобів, може знімати больовий синдром при сечовипусканні. Це прекрасний антиоксидант і антидепресант. Знижує ризик тромбозу і ракового переродження клітин.
А ще це смачно
Говорячи про користь гарбуза, не варто забувати про його пряме призначення – смачну та здорову їжу. Чого тільки з нього не готують. Каші з додаванням круп або без них, гарячі страви з м’ясом, тушкованими овочами, зеленню або грибами. Супи-пюре, запіканки, начинки для пирогів, равіолі, млинців і багато іншого. Надзвичайно смачна випічка з додаванням гарбузового насіння.
Гарбуз універсальний, може поєднуватися практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому варіанті. Різноманітності гарбузових десертів може позаздрити будь-який фрукт: кекси, мармелад, пюре, цукерки, цукати, рахат-лукум, пастила і, звичайно ж, варення і джеми.
Причому не тільки «соло». Гарбуз прекрасний в тандемі з традиційними яблуками, грушами, морквою, сливами, обліпихою, смородиною. Оригінальні, незвичайні і деколи екзотичні на смак комбінації – з бананами, цитрусовими, імбиром, інжиром, курагою. Варення може служити начинкою, топінгом для морозива або напоїв. Причому це не тільки неймовірно смачно. Корисні властивості гарбуза зберігаються і після термообробки. Найкращим серед гурманів вважається смакове поєднання гарбуза з апельсином.
Моторошний ліхтар
У кoжнiй дaвнiй язичницькiй тpaдицiї пo вcьoмy cвiтy люди вшaнoвyють cвoїx пoмepлиx, cвoїx предків. У кeльтcькиx кpaїнax, зoкpeмa в Шoтлaндiї тa Іpлaндiї, люди xoвaли пoмepлиx, a пoтiм… викoпyвaли чepeп i пoмiщaли йoгo нa пoлицю вcepeдинi кypгaнy aбo мoгильнoгo нacипy. Ha Caмxeйн, дeнь мepтвиx, який ми зapaз нaзивaємo Гeлoвiн, люди вxoдили в кypгaн i зaпaлювaли cвiчкy вcepeдинi oднoгo aбo дeкiлькox чepeпiв. 3вyчить знaйoмo? He дивнo, щo лixтapики викликaють мoтopoшнe вiдчyття – вoни пoчинaлиcя як cпpaвжнi чepeпи! Bвaжaлocя, щo чac Caмxeйнa бyв чacoм, кoли мeжa мiж cвiтaми живиx i мepтвиx бyлa ocoбливo cлaбкoю. Люди гoтyвaли їжy для cвoїx близькиx, якi пoмepли. Aлe в тoй чac як вoни жaдaли кoнтaктy з дyxaми тиx, кoгo вoни любили, вoни бoялиcя, щo злi дyxи тaкoж гyляють в цю нiч, i шyкaли зaxиcтy вiд ниx. 3 poзвиткoм cвятa yчacники вiдiйшли вiд cпpaвжнix чepeпiв i пoчaли виpiзaти “чepeпи” з вeликoї piпи i cтaвити вcepeдинi cвiчкy, щoб пpивiтaти cвoїx piдниx пoмepлиx, aлe нaлякaти нaдпpиpoдниx icтoт, якиx вoни бoялиcя. Потім ріпу замінили на більший і більш зручний гарбуз. В українській традиції в кінці жовтня також відзначають поминальні свята, і в деяких регіонах так само виготовляли ліхтарики з гарбузів. Проте у нас вони не мали жодного моторошного коріння чи значення, а просто освітлювали шлях душам померлих до рідних домівок.
Гарбузова смакота від Євгена Клопотенка
Осінні оладки
У мисці змішайте 350 мл кефіру та 1 яйце. Додайте 1 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру, дрібку солі, ретельно перемішайте. Додайте 200 г просіяного борошна та 1 ч. л. соди без гірки, замісить тісто. Почистіть та натріть на дрібну тертку 100 г мускатного гарбуза. Додайте його до тіста. Накрийте його харчовою плівкою та дайте постояти 15 хвилин. По консистенції тісто має вийти схожим на густу сметану. Розігрійте пательню на малому вогні з олією. Всього на смаження піде 5 ст. л. олії. Викладайте тісто ложкою на пательню та смажте по 1-2 хвилини з обох сторін до рум’яної скоринки. Коли на оладках почнуть зʼявлятися бульбашки, перевертайте їх на іншу сторону. Подавайте оладки зі сметаною, медом чи варенням за бажанням.
Варення з гарбуза
Почистьте та поріжте кубиком 1,5 кг гарбуза. Натріть цедру з 2 лимонів та 2 апельсинів. Далі почистьте цитрусові від білих шкірок та поріжте мʼякуш кубиком. Заберіть кісточки, якщо вони є. Викладіть у каструлю гарбуз та цитрусові разом з цедрою, додайте 1 кг цукру. Варіть на слабкому вогні протягом 30 хвилин з моменту закипання, періодично перемішуючи. Далі перебийте масу до однорідності занурювальним блендером. Викладіть варення у стерилізовані банки та закрийте стерилізованими кришками.
Гарбузовий чизкейк
Почистіть 400 г гарбуза, поріжте на шматочки та викладіть у керамічну форму для випікання. Присипте 1 ст. л. цукру, полийте 1 ст. олії, накрийте фольгою та випікайте протягом 50-60 хвилин при 180 градусах. В цей час перебийте у блендері 350-370 г пісочного печива та змішайте його зі 180 г мʼякого масла. Викладіть масу з печива у розʼємну форму діаметром 20 см, застелену пергаментом, та сформуйте корж з бортами. Запечіть корж у духовці протягом 10 хвилин при 180 градусах. Далі охолодіть. Готовий спечений гарбуз перебийте блендером у пюре. Окремо збийте 2 яйця та 150 г цукру до піни, додайте 400 г крем-сиру та гарбузове пюре. Збийте масу до однорідності. Вилийте отриману начинку у форму з пісочною основою. Випікайте чизкейк протягом 1 години 20 хвилин при 160 градусах. Тим часом приготуйте карамель. Для цього додайте у сотейник 200 г цукру та поставте його на вогонь. Коли він стане бурштиновим, додайте 100 масла та 180 г заздалегідь підігрітих вершків. Перемішайте та відставте карамель, щоб вона стабілізувалась. Коли чизкейк охолоне, полийте його карамеллю та подавайте до столу.
Печеня з гарбузом та м’ясом
Поріжте великим кубиком 500 г філе стегна курки. Почистіть та поріжте кубиком 400-500 г картоплі, 1 моркву, 300 г гарбуза та 1 цибулю. Обсмажте на 2 ст. л. олії мʼясо протягом 5 хвилин. Далі додайте цибулю та моркву, смажте ще 5 хвилин. Перекладіть філе та овочі до каструлі, додайте картоплю з гарбузом та залийте все 400-500 мл води. Додайте 2 лаврових листи та 2-3 горошини духмяного перцю. Доведіть до кипіння та варіть протягом 20-25 хвилин. Окремо змішайте 100 г сметани, 1 ст. л. томатної пасти та 20 г борошна. Додайте отриману масу до печені та ретельно перемішайте. Посоліть до смаку. Подрібніть 2 зуб. часнику та додайте до страви. Перемішайте та тушкуйте ще 5 хвилин. Перед подачею дайте настоятися.
Нехай смакує!