Подекуди ціни на них перевищують вартість імпортних апельсинів. Основна причина – глобальні проблеми з урожаєм і нестача сучасних сховищ в Україні. Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв’ю Центру економічної стратегії.
Одним із чинників подорожчання стали проблеми з врожаєм апельсинів у Бразилії. Через поширення хвороб знизилися обсяги виробництва, що спричинило різке зростання цін на апельсиновий концентрат. Як наслідок, подорожчав і яблучний концентрат, який часто використовується як альтернатива.
“Причини криються у Бразилії. Менший врожай апельсинів – дорожчий концентрат. Далі автоматично дорожчає яблуко як сировина”, – пояснив Баштанник.
Ще один фактор – слабкий урожай яблук у багатьох країнах, зокрема й в Україні. За словами експерта, у минулому сезоні переробні підприємства платили за яблука до 17 гривень за кілограм – це історичний максимум.
“Проблема не лише українська. У Європі, в Росії – скрізь слабкий урожай. Це глобальний дефіцит”, – наголосив він.
За словами фахівця, в Україні навчилися вирощувати якісне яблуко, але критично не вистачає сучасної інфраструктури для зберігання. Особливо це стало помітним після втрати південних регіонів, де були зосереджені основні холодильні потужності.
“У нас є яблуко восени та взимку, але вже з весни – все менше і менше. Бо немає де зберігати. І ми починаємо імпортувати з Польщі, Італії та інших країн”, – розповів Баштанник.
Ціни на яблука в Польщі теж зросли – через ті ж самі причини: проблеми з урожаєм, подорожчання концентрату та підвищений попит. До цього додаються витрати на логістику, розмитнення, маржу посередників – усе це врешті-решт формує високу ціну для українського споживача.
Експерт прогнозує, що з вересня, коли з’явиться новий урожай, ціни дещо знизяться. Але до рівня 2022 року вони вже не повернуться.
“Можливе короткострокове зниження, але через обмежені можливості зберігання вже в другому півріччі може виникнути новий дефіцит”, – попередив Тарас Баштанник.
У травні споживча інфляція в Україні зросла до найвищого рівня з початку року – 15,9% у річному вимірі, що перевищило прогноз Національного банку.
Аналітики пояснюють стрибок цін суттєвим подорожчанням сирих продуктів харчування, зокрема продукції тваринництва – молока, м’яса та яєць, а також окремих овочів і фруктів. Ці категорії постраждали через зростання виробничих витрат, зменшення поголів’я та несприятливі погодні умови.