Утім на 5,3–0,7% зросли ціни на фрукти, масло, кисломолочну продукцію, рибу та продукти з риби, м’ясо та м’ясопродукти, хліб, повідомили в пресслужбі Головного управління статистики в області.
Суспільне дізналося за якою ціною на центральному ринку Черкас продають ранні овочі.
За словами продавчині пані Ольги, зелень та ранні овочі нині в попиті:
“Зараз весна, тому хочеться чогось зеленого та свіжого, якогось салату. Люди підходять, хтось просто подивиться, попитає і піде далі, а хтось все ж купить. Я продаю, наприклад, капусту від 55 до 65 гривень, огірок 80-100, а редиску від 45 до 60 гривень. Молода картопля зараз від 60 до 120 гривень. А от помідори 85-120, рожеві дорожчі за 200-210 гривень”.
Продавчиня пані Тетяна зазначила, що гладкі огірки продає у середньому 120 гривень за кілограм, а от такі самі огірки з Умані — по 100 грн:
“Оці тепличні огірки з Руської Поляни за 140 гривень. Якщо без місця походження, то середня ціна від 130 гривень. Також маю різні томати, за ті, де є сорт, ціна вища. Наприклад, “Калинівка” — 220, “Чумачок” — 150 гривень за кілограм. А от помідори гілочками по 120, рожеві мають ціну 200 гривень. Якщо ці помідори, звуться безпородними, то від 95 до 120 гривень за кілограм.
Черкащанка Лілія Данилюк полюбляє весняні салати з ранніми овочами, тож у такий час іноді купує помідори й огірки:
“Не часто купую, бо ціни, як кажуть, кусаються. Нині на ринку вибір є, особливо томатів. Сортові значно дорожчі, бачила і по 220 гривень за кілограм. Хотілося б вірити, що їх усі належним чином перевіряють на нітрати, бо люди ж купують і для дітей. Щодо цін — сподіваюся, коли тепличних овочів побільшає, вони спадуть”.
Про бажання купляти за нижчими цінами поділилася Інна, яка прийшла на ринок за ранніми овочами:
“Звичайно, хотілося б дешевше, але я розумію що в умовах війни й так добре що люди виростили та привезли продавати. Немає можливості часто купити ту ж саму редиску чи капусту, але іноді все ж викрою з бюджету частинку, щоб поласувати першими овочами. Звісно влітку, коли буде городина буде дешевше — тоді й наїмося вдосталь”.