“Це поклик душі”: різьбяр з Черкащини почав майструвати посуд після виходу на пенсію

Різьбяр Віталій Козоріз зі Слободи на Черкащини — самоучка. Дерев’яний посуд почав майструвати після виходу на пенсію. Ремесло вивчав за книгою 1902 року, тепер мріє передати свої навички онуку.

Виготовлення одного його виробу займає від тижня до двох місяців, розповів пан Віталій Суспільному.

За словами майстра, ремесло для нього перш за все відпочинок, а не спосіб отримати прибуток:

” До цього я прийшов, перед тим, як іти на пенсію. Зараз на складні роботи немає здоров’я. Ніхто мене нікуди не жене, заробітки — то вже таке, як виходить, то добре, а не виходить — чекаємо, коли вийде. Просто це такий от поклик душі“.

"Це поклик душі": різьбяр з Черкащини почав майструвати посуд після виходу на пенсію
Столяр з Черкащини сім років майструє посуд. Суспільне Черкаси

Зі слів різьбяра, майструвати з дерева почав ще в дитинстві, проте більшість життя працював на заводі. Почав вирізьблювати посуд близько семи років тому, після виходу на пенсію:

“У мене батько був далекобійником, він понавозив там шпону (тонкий шар деревини, який використовується для оздоблення поверхонь — ред.), фанерки всякої. Мені цікаво було вирізати, складати його самому. Я робив фігури — куби, трикутники всякі, призми, ну отаким займався”.

"Це поклик душі": різьбяр з Черкащини почав майструвати посуд після виходу на пенсію
Столяр з Черкащини сім років майструє посуд. Суспільне Черкаси

Почав вивчати ремесло завдяки книзі 1902 року видання, де були описані технології виготовлення посуду, зазначив Віталій Козоріз:

“По дереву я повністю самоучка, мене ніхто не вчив. Досталися мені книга 1902 року, я вже не пам’ятаю, хто і творець тої книги, але я звідти запам’ятав дуже багато інструкцій з будівництва, обробки дерева, які й зараз використовую”.

"Це поклик душі": різьбяр з Черкащини почав майструвати посуд після виходу на пенсію
Столяр з Черкащини сім років майструє посуд. Суспільне Черкаси

Описані в книзі поради пан Віталій вважає кращими, ніж ті, які можна зараз знайти в інтернеті:

“Старовинні рецепти, вони правильні, зараз сучасні майстри, з ким я спілкуюся інтернетом, не хочуть вони так робити, бо довго, а другий раз і дорого”.

Один з етапів виготовлення дерев’яного виробу — виварювання в сольовому розчині, розповів Віталій:

“Є така посудина, я туди заливаю воду із сількою, і по старовинному рецепту я їх кип’ячу, від 8 до 12 годин, це знімає внутрішню напругу у дерева. Якщо воно десь лопнуло, то я вже знаю, що вже це не виріб, а брак”.

"Це поклик душі": різьбяр з Черкащини почав майструвати посуд після виходу на пенсію
Столяр з Черкащини сім років майструє посуд. Суспільне Черкаси

За словами майстра, якість виробу потрібно оцінювати на дотик, щоб усунути всі дефекти:

“Обробка йде ножичком, згладжую всі ці кути, я як художник слабенький, але хороший кресляр. Останній штрих повинен бути рукою, рукою ти відчуваєш, пучкою відчуваєш краще ніж очима бачиш. Кожний виріб повинен пройти через руки, тоді це виріб”.

Свої вміння та навички Віталій Козоріз хоче передати онукам:

“Дуже хотілося б передати своїм внукам це ремесло. В мене є онук Володимир, він мені дуже близький, хотілося б йому передати звичайно”.

СУСПІЛЬНЕ ЧЕРКАСИ

Читайте також: Там, де колись була контора: Як у центрі села на Тальнівщині виріс храм Преображення Господнього ПЦУ, що вже п’ять років дарує світло

Читайте нас також в Telegram!

15.08.2025 17:02
Переглядів: 98
Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.