Черкащанин у власному розсаднику вирощує фундук різних сортів

Агроном з Уманщини Макар Терещенко викладав в університеті основи садівництва. Згодом створив власний розсадник, де понад десять років вирощує саджанці фундука та мріє створити власний сад, щоб передати його синові. Щороку збуває до 50 тисяч молодих рослин: саджанці продає, а горіхи залишає для себе, розповів він Суспільному.
Пан Макар навчався в Уманському національному університеті садівництва, потім вступив у аспірантуру, викладав, а після закінчення роботи в університеті працював у фундуковому саду в Хмельницькому.
“Саме після цього я зрозумів, що хочу цим займатися й надалі”, — розповів він.
Починав із маленької ділянки в 10-15 соток:
“Пробував поступово, збільшуючи й збільшуючи об’єми. Побачив, що воно працює, що вони ростуть, родять, і почав більше вкладати в це часу і сил. Можливо, колись ми почнемо займатись ще чимось, але зараз я прихильник того, що якщо ти займаєшся однією культурою, то роби це і доведи її до розуму”.
Агроном, перед тим, як викопувати саджанці, потрібно підготувати рослину:
“Цей горіх ми зриваємо, не даємо йому осипатися на землю, він ще зелений і ми збираємо його з дерев. Проте перед тим як їх викопувати, має достигнути брунька”.
З його слів саджанці для продажу мають досягти певного віку:
“Є такі, що будуть ще на рік залишатись, бо вони малі і для посадки в сад не підійдуть, тоді які інші вже можна викопувати”.
Крім того, саджанець, що продаватиметься, має бути достатньо розвиненим:
“Наприклад, якщо саджанець має орієнтовну висоту 50 сантиметрів і має внизу поросль, це свідчить про те, що там розвинена коренева система і саджанець після обривання листя і викопування буде продаватись”.
Сорти розрізняються по горіхах, додав агроном:
“Кожен сорт горіха має різну форму, тобто по горіху дуже легко розділяти сорти. «Барселонський» і «Каталонський» — основні найкращі сорти, їх 80% у саду, а такі сорти як «Галле» і «Косфорд» йдуть як запилювачі”.
Щороку, додав агроном, пробує щось нове у вирощуванні горіхів:
“Пробуємо вкладати, розвиватись, пропрацьовувати якусь технологію, змінювати сорти і підходи. Клімат змінюється, і ті технології, які працювали п’ять років тому, на жаль, зараз уже не працюють”.
У європейських сортів проблем із підмерзанням немає, а от італійські поки вивчає, зазначив агроном:
“Вони придатні, але потрібно для них змінювати технологію, готувати їх до зими і так само зимою працювати біостимуляторами по них. Ми вже десять років займаємось розсадництвом і на даному етапі навіть не розглядаємо варіант завершувати цей бізнес”.
Навпаки, додав, думає над закладанням уже зі свого садибного матеріалу повноцінного саду:
“Я хочу закласти сад саме з фундука і залишити його своєму синові, для того, щоб у майбутньому це був такий родинний бізнес. Він зараз приїжджає, працює, дивиться. Хотілося б, щоб він цим займався, тому що стільки часу вже вкладено і, скільки ще буде вкладено, хтось же має це продовжувати”.
Нині на Черкащині розширюють насадження фундука на Черкащині, розповів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Роман Косенко. Проте якісні урожаї очікують за пʼять років:
“Станом на 2024 рік в Черкаській області було зареєстровано менш як один гектар посівів фундука, але станом на завершення 2025 року маємо дві локації. Одна локація — закладено саду фундука на 50 гектарів. Друга локація — 20 гектарів. Бачимо тенденцію на збільшення, розуміємо, що це молоді сади, які нам тільки через пʼять років будуть приносити врожаї нашим підприємцям”.
З цієї кількості насаджень, за попередніми розрахунками, через пʼять-шість років очікують збирати по дві з половиною тонни врожаю, додав Роман Косенко.



