Будете здивовані: з давніх-давен випікали бабки, – етнологиня Щербань

Солодка здоба, яку сьогодні українці називають пасками, має глибоке коріння в народній традиції. Задовго до християнства в Україні пекли обрядовий хліб – бабки

Про це розповіла етнологиня Олена Щербань в етері телеканалу “Еспресо”.

“Будете здивовані: з давніх-давен випікали баби або бабки. Це первісна назва, адже слово паска – уже охристиянена бабка. Панетоне, коломбо, крафіни, мафіни – це вже наслідки глобалізаційних процесів, взаємообміну інформацією між країнами. Здобна бабка – це символ доброго хліба, який збирає біля себе всю родину, ось у чому сенс. Хліб для українців – це основна страва. На щодень він пісний. Колись це був узагалі сірий хліб. А здобна бабка – пишна, добра, гарна й бажана”, – наголосила Щербань.

Етнологиня також додала, що раніше в бабку встромляли гілочку верби, тому що верба першою пробивається крізь холод, і ця сила, краса нібито переходить у весняну здобу.

“Головне – аби ми пекли цю весняну здобу. Наша весняна здоба освячена й здобрена любов’ю тієї господині, яка її випікає. До речі, нині здобу – паски, бабки – випікають і чоловіки”, – зауважила Щербань.

ЕСПРЕСО

Читайте також: Аграрії передали військовим 20 автівок у день народження Шевченка

Читайте нас також в Telegram!

17.04.2025 15:13
Переглядів: 308
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.