Залишившись без роботи, жителька Лисянки почала випікати диво-торти
Жителька Лисянки Оксана Довга, залишившись торік безробітною, вирішила не сидіти без діла і почала випікати смаколики на продаж. Жінка до цього працювала і комп’ютерщиком, і касиром, і бухгалтером, проте вирішила кардинально змінила свій напрям діяльності – стала кондитеркою.
-Я довго думала, яке заняття знайти до душі. Спочатку хотіла вишивати бісером, і продавати вироби. Але, поміркувавши, вирішила випікати солодощі на замовлення. Я в цій справі була не новачок – частенько готувала щось цікаве, щоб просто поїсти, пригостити рідних. Отож ризикнула і почала давати оголошення в соцмережах, створивши свою групу. Так з’явилися перші клієнти. Тут не важливо скільки в тебе досвіду. Важливо, що тебе рекомендують люди. В нас невелике містечко, – розповіла Оксана.
Щоправда, несподівано для себе з’ясувала, що ні Лисянці, ні в Звенигородці немає спеціалізованих магазинів для кондитерів, де б вони змогли знайти все необхідне для випічки. Довелося через інтернет замовляти обладнання, деякі інгредієнти. Та й, аби бути, як сьогодні кажуть, в тренді, бо кондитерське мистецтво теж розвивається – закінчила курси Ардо-академії, і тепер вона дипломований майстер-кондитер.
Оксана Довга зараз дивує і частує своїми смаколиками жителів не лише Лисянки, її десерти вже знають і в сусідніх селах, і в районному центрі. Замовляють випічку на дні народження або ж просто коли хочуть потішити рідних солоденьким. Свої торти майстриня не просто пече, а творить – вигадує, фантазує, втілює. За її словами, кожен торт – це велика робота. Сама випічка потребує найменших зусиль і часу, – каже вона. – Дві-три години треба, щоб спекти коржі. А от щоб збити креми, перекласти, прикрасити торт, іноді потрібен цілий день. Ускладнюють роботу часті відключення електроенергії, тож доводиться пристосовуватися до змін у графіках.
Майстриня має на озброєнні багато класичних кулінарних рецептів, серед яких – перевірені часом і смаками торти «Медовик», «Празький», «Наполеон», і зовсім нові – «Молочна дівчинка», «Насолода», «Орео», мусовий торт «Три шоколада», різноманітні бісквіти, кекси, рогалики, пиріжки, рулети.
-Щодо цін – все залежить від бажань замовника. Складні рецепти дорожчі, бо з ними і возитися довше, і інгредієнтів може бути більше. Рідко роблю два однакові торти, вони в мене різняться і за наповненням, і за оздобленням. Адже межі кулінарного мистецтва немає. Всі продукти для солодощів – натуральні. Купую масло, домашні яйця та сметану. Беру випробувані інгредієнти. Не економлю на продуктах, хочу, щоб покупці залишалися задоволеними та вдячними. І в будні, і в свята.
Іван СМОЛІЙ