Овочі і ягоди з Лисянщини користуються попитом
Ще десять років тому виробництво ягід в Україні було зосереджено переважно у секторі присадибних господарств та у дачників. Нині ж це ціла велика індустрія з досить складним власним виробництвом, переробкою та логістикою. На Лисянщині, у фермерському господарстві «Кам’янобрідське», поєднали ягідництво, яке спочатку було основною культурою, з овочівництвом, що, на думку консультанта і маркетолога Тамари Семеренко, суттєво збільшило попит і, відповідно, прибутки ТОВ «Торгівельний дім «Олександрійський», куди структурно входить фермерське господарство.
–Ми, по-суті, є сировинною базою товариства, вирощуючи смородину, порічки, суницю, малину, перець, капусту різних сортів, – розповів заступник директора фермерського господарства Петро Бондаренко. – Частина нашої продукції йде на переробку, заморожування, а решта у свіжому вигляді надходить у торгівельну мережу, де вона користується неабияким попитом. Роботи на плантаціях тривають з весни до пізньої осені, забезпечуючи роботою жителів навколишніх сіл. Нещодавно до нас прийшли випускники Лисянського професійного аграрного ліцею Ігор Остропольський та Олександр Ворона, яким доручено догляд за рослинами, і з цими обов’язками хлопці справляються успішно.
Експерти прогнозують, що зміни клімату в бік зростання його посушливості стримуватимуть розширення ягідників та площ овочевих культур і сприятимуть зростанню частки їх виробництва у закритому ґрунті. У «Кам’янобрідському» теж враховують кліматичний чинник і в майбутньому планують будувати теплиці, що дозволить збільшити зайнятість місцевого населення і забезпечити магазини ранніми овочами та ягодами.
Іван СМОЛІЙ