На Лисянщині млину дали друге дихання
У Винограді на Лисянщині тих, хто користуються послугами місцевого млина, нині не так багато. В основному це старші люди, які зберегли традиції випікання хліба вдома, бо більшості простіше продати вирощене зерно і купити готовий хліб чи борошно. Але все одно є ті, кому приємніше ласувати домашньою випічкою із власної сировини, в яку вклали свої старання і працю, ніж магазинним буханцем. Тим паче, що борошно тут не поступається за якістю навіть відомим торговим маркам.
– Раніше ми мололи частіше. Був період, коли біля млина стояли черги. Приїжджали, крім місцевих, люди з Маньківського, Жашківського районів. Тепер же, як бачите, не дуже завізно, – розповіла працівниця млина Світлана Школьна. – Проте якщо кількість людей, які мають бажання змолоти зерно, збільшиться, будемо молоти частіше. Усе залежатиме від потреб населення. Також із тими, хто бажає змолоти більшу кількість зерна, можна домовитися на конкретний день, і мельник спеціально приїде, щоб виконати цю роботу.
У Виноградському млині можна отримати борошно вищого і першого ґатунків, а також висівки. Правда, усе залежить і від якості пшениці. Якщо ж збіжжя добротне, то і готового продукту буде більше. До речі, його можна вільно купити тут за готівку за досить прийнятною ціною.
Усі процеси на виробництві та роботу обладнання безпосередньо контролює чоловік Світлани Михайло, у минулому один з кращих механізаторів господарства. Він справляється і на млині, і в олійні, яка розташована поруч. Подружжя Школьних на цьому маленькому переробному підприємстві дає лад вже більше десяти років, хоча, зізнаються, ніколи не думали, що на схилі літ стануть мірошниками. Приміром, Світлана Юріїївна все життя трудилася медсестрою у Лисянській та Виноградській лікарнях. Їм допомагають різноробочі Юрій Аверін та Юрій Ярмош.
Млин, розповідають, після розвалу колгоспу довго простоював, приміщення руйнувалося. Аж поки йому не дав друге життя місцевий фермер Володимир Бондарчук, цілком підтвердивши давню мудрість: «Маєш гроші – заведи млин. Завжди матимеш і хліб, і до хліба». Дякуючи Володимиру Васильовичу, обладнання для виробництва борошна та олії відповідає усім технологічним вимогам сьогоднішнього дня. І в цей важкий для кожного час, теж працює на перемогу, забезпечуючи продуктами ЗСУ, школи, лікарні та дитсадки.
Олександр ЩЕРБАТЮК