Картоплярство на Лисянщині має перспективу, однак для збору врожаю бракує робочої сили
Вадим Смола один з небагатьох фермерів на Лисянщині, якщо не єдиний, хто на промисловій основі, в його рідному селі Журжинці, зайнявся картоплярством. Його дивує, що попри наявність розмаїття сортів як вітчизняної, так і іноземної селекцій, більшість у нас садять абищо – часто у якості насіннєвої використовується дрібна продовольча картопля. Сортозміна практично відсутня – в кращому разі можна помінятися з сусідом на таке ж саме «сміття». До того ж картопля роками вирощується на одних і тих же ділянках, що сприяє накопиченню в ґрунті збудників хвороб та шкідників. До погіршення якості картоплі призвела і зміна клімату в Україні. Нинішнє літо тому найкраще підтвердження: посуха, аномально високі температури. Такі погодні умови призводять до плазмолізу, простіше кажучи, картопля в ґрунті просто печеться.
– Останнім часом найбільшою популярністю користуються ранньостиглі або середньоранні сорти, стійкі до посухи і високих температур, – говорить фермер. – Я теж віддаю їм перевагу. – Якщо ж говорити конкретно про такі сорти, то найбільшим попитом користується сорт «Рів’єра». Він надранній і формує урожай на 45-й день після сходів. На другому місці сорт «Арізона». Він також відноситься до ранньостиглої групи сортів, стійких до посухи. На третьому ж місці серед найбільш популярних сортів – «Пікассо». На сьогодні він є своєрідним еталоном по врожайності і смаковим якостям серед середньостиглих і середньопізніх сортів картоплі. Сорт популярність серед картоплярів завоював також завдяки своєї стійкості до високих температур і посухи. Мені подобається сорт «Гранада». Картопля не тільки не тільки врожайна, а й ідеальна для смаженняки. Має високу стійкість до проростання, тому гарно лежить у погребі до травня.
За словами Вадима Смоли – картоплярство у нашому краї має перспективу, може приносити прибутки, однак для розвитку цього напрямку бізнесу потрібна підтримка держави, сучасна картоплезбиральна техніка і робоча сила в селі. Адже сьогодні, каже він, щоб зібрати картоплю в полі для фермера в селі найбільшою проблемою є знайти робітників, навіть за пристойну заробітну плату і безкоштовні обіди.
Іван СМОЛІЙ