Весняні ціни на катеринопільському базарі

Після зими катеринопільський базар ожив. Люди повеселіли. Залюбки торгуються, скуповують саджанці плодових дерев, кущі, насіння для городу та квітників. Мрія багатьох українців, аби мати гарний сад, урожайний город – ось вона, на базарі.

– Щовесни купую деревця черешень, яблунь, троянди, кущі смородини, а щоліта – черешні, яблука, смородину, – всміхається жінка з рожевим шаликом. – Така наша сільська натура, хочемо виростити своє, а тоді – неврожай, засуха, шкідники з’їли, ідеш на базар і купуєш готове.

– Скільки коштують Ваші деревця, кущики? – запитуємо.

– Дерева – 40-50, персик –70-80, смородина, аґрус –10- 30, чорниці, голубіка (лохина) – 100.

– А хіба лохина у нас родить? – цікавиться допитливий покупець поруч.

– Звісно родить, якщо доглядати. А якщо ні, то й картопля не вродить, – чутно у відповідь.

У м’ясо-молочному відділі продавців більше, ніж покупців.

– Певна річ, ціни кусаються, – уболіває молочниця. – Молоко –17 гривень за літр, сир, сметана – 70 за кіло, але що робити? Нам корова теж дорого обходиться. Таке життя.

За м’ясо нині просять від 100 до 130, за сало від 75 до 85, а за ковбасу – 120-140, балик –150.

– Що вони домішують туди, один Бог знає! М’ясом ця ковбаса не пахне – лаврушкою, тельбухами й холодцем, – бурчить дід біля однієї з ковбасних яток. – Втім, на любителя. Адже м’ясо ще треба готувати, а ковбасу, поріж та їж. Спішать, то хай їдять, а я краще посмажу м’яска або карасиків.

За карасиків на базарі просять 25-35 (кілограм), а за коропів – 60-65 гривень залежно від розмірів риби.

Як варіант (для тих, хто не любить готувати) – сало! І швидко, і смачно, й дешевше від ковбаси. Або домашні яйця (до Паски ще не подорожчали) – 20 гривень десяток.

Хто не має своєї картоплі віддасть 10 гривень за кіло. Торішня цибуля коштує 18, на висадку – 160.

Вітаміни нині в ціні: редька –35-40, молода капуста й огірки – 50. І тільки минулорічні яблука по 8.

– Смакуйте з користю! – як каже місцева господиня Людмила Манько.

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

14.04.2019 11:24
Переглядів: 1604
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.