Півтори години блукання по лісу і ─ два відра грибів
На Катеринопільщині розпочався грибний сезон. Уже кілька днів містяни та гості штурмують молоді соснові насадження. Спершу збирали зовсім маленькі гриби, а зараз уже на будь-який смак: від “молочних” до лапатих. Кожен виходить із лісу з двома-трьома відрами. Люди стомлені, але щасливі. Не зупиняє їх ані вранішня роса, ані соснові голки, що нещадно дряпають обличчя та руки.
Ми теж зробили вилазку в ліс. Уже при під’їзді до узлісся побачили кілька машин. Назустріч вийшла компанія грибників з повними відрами.
“Доброго дня, ну що є маслюки? ” ─ поцікавились.
“Є! “
“А ви звідки? “
” З Тального”.
“З Тального?! А у вас там що грибів немає? ”
“Є, але ваші смачніші”,─ відповіли, сміючись, тальнівчани.
Ми відійшли кілька метрів від машини ─ і тут почалося… Маслюки справа, зліва, спереду… Навіть ходити не треба ─ сиди й ріж! Півтори години блукання по лісу ─ і у кожного – два відра. Можна було б і ще збирати, але ж їх ще переробити треба. Тож доводиться взяти себе в руки й повертатись додому. Тільки заїхали у двір, як сусідка гукає: “Ну що? Скільки назбирали?”
“Кожний – два відра”, ─ відповідаємо.
“Два? А я три. А сестра аж чотири! Коли ми їх перечистимо?” ─ бідкалася пані Валентина Солдатова.
Певна річ, збирати гриби набагато приємніше, аніж чистити, зате, яке задоволення відкрити баночку запашних маслюків десь серед зими, ніби в літо зазирнув.
Хочу поділитися з вами рецептом смажених маслюків від мами ─ Ніни Івашкевич. Запевняю, його випробувано на вищому дипломатичному корпусі під час мого перебування за кордоном. Їли й нахвалювали.
Увага! Ніколи не збирайте гриби за картинками й довідниками. Беріть тільки ті, які добре знаєте або покажіть свій кошик досвідченому грибнику. Не збирайте гриби, поряд яких дуже близько ростуть підозрілі або незнайомі. Гарного всім тихого полювання!’ class=’aligncenter’/>
Тетяна ІВАШКЕВИЧ