Павло Новік із Катеринопільщини робить вино, амарето й фраголіно - Вісті Черкащини

Павло Новік із Катеринопільщини робить вино, амарето й фраголіно

«У всякого своя доля і свій шлях широкий», ─ писав Тарас Шевченко. Коли більшість людей прагнуть у великі міста, в столицю, 42-річний Павло Новік з дружиною Наталею у розквіті кар’єри повернулись додому, у Катеринопіль. Обоє закінчили сільськогосподарські виші, а потім – аспірантуру при Інституті садівництва в Новосілках під Києвом. На сімейній раді постановили, аби втілити на практиці здобутий досвід, треба їхати в село, вирощувати саджанці та працювати біля землі. «Мені не цікаве міське життя. Шум-гам», ─ каже Павло.


Одного разу, на виставці в Києві 2017 року Новік зустрів професора, який викладав у них на курсі виноробство. Саме він і надихнув Павла зайнятись цією справою. Відтоді Павло з дружиною вирощує багато видів фруктів, винограду і робить із них натуральне вино – сухе, напівсолодке й солодке (десертне). Подружжя назвало своє вино поетично ─ «Сад квітів», і нині в їхньому винному погребі є духмяний напій з аґрусу, персиків, порічок, смородини, полуниць, вишень (сухе й амарето), малини (сухе й десертне), пелюсток троянди. Із спеціальних сортів винограду (іоно сардініо, мерло, мускату янтарного, лідії тощо) вони виготовляють різноманітні вина, у тому числі, й на зразок фраголіно, вермуту (ароматизоване полином), портвейну. Усі вина Новік робить без додавання спирту, окрім останніх двох, що містять у своєму складі спиртові витяжки пряно-ароматичних трав.


Сорти винограду, необхідні для виноробства, Павло з Наталею вирощують самі. Амарето роблять на смажених ядрах абрикосів (не на кісточках). «З прянощів використовую чебрець, гвоздику, полин», ─ ділиться секретами Павло. Домашнє фраголіно виготовляють, поєднуючи три сорти винограду, яблучний та полуничний сік.
Вину Павла із чорної смородини на конкурсі в Києві свого часу вибагливе столичне журі присудило 2-ге місце. «Загалом із п’яти представлених зразків, ми привезли три дипломи й одну медаль», ─ каже винороб. Це була «Гільдія медоварів України».


Наразі подружжя має необхідні сертифікати якості на вино власного виробництва й дозвіл на його виготовлення, виданий Інститутом садівництва (Новосілки) і затверджений Міністерством аграрної політики, а також ─ діючий контракт з відповідальною структурою на проведення біохімічного аналізу продукту.
Зауважимо, що дозвіл на виготовлення одного виду вина, наприклад, з порічки, зі слів Павла Новіка, коштує 30 тисяч гривень.


Для бажаючих поласувати ароматним напоєм, без хімії та штучних домішок, нагадаємо, що діапазон цін коливається від 150-180 гривень за літр. З аґрусу й малини – трохи дорожче. Зв’язатися з виноробом можна за номером: 067-946-31-02. Смачного!

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

18.07.2020 11:30
Переглядів: 2468
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.