”Беріть сливи, мов шоколад, і на фігурі не позначаться”

Ішла на базар із визначеною метою – купити єврокришки та оцет. Уже перед входом стоїть жіночка з банками й кришками.

Одна упаковка (10 штук) єврокришок коштує 23 гривні.

“А простих ─ 38-40 гривень за 50 штук”, ─ розповідає.

Розумію, що зекономити, як мене переконували кілька років тому, на модних кришках не вийде. Теза про те, що “вони не на один рік” не завжди себе виправдовує ─ то зсередини псуються, особливо від салатів на олії та томатної пасти, то зовні ржавіють, якщо погріб вологий. Однак, банки вимагають, щоб кришки були сучасними. Обійшовши весь базар, знайшла за 20. На радощах купила відразу дві упаковки, тобто 20 штук за 40 гривень. Майже відчула себе європейською леді, але згадала, що сестра з Тюмені на днях хвалилася мені, що вже перейшла на якісь ще крутіші ─ вакуумні кришки з насосом, 9 штук за 250 рублів, 103 гривні. Добре, що нам їх ще не завезли, бо довелося б тримати марку!

Оцет обійшовся мені дешевше. Ціна від 7 до 10, різниці в якості продавці не пояснили. Ціна така! І все тут.

Поруч ятка з овочами та фруктами. Кавуни – 3 гривні за кілограм, дині – стабільно 9, помідори –6-8, огірки – 5-6, баклажани – 4,50-5, картопля – 5, цибуля – 4-5, капуста ─ 2,50-3.

“Зважте нам одного кавуна, кажуть, у вас дуже солодкі,” ─ підійшла до ятки симпатична пані в джинсах.

“А як там ваш малий?” ─ запитує продавчиня.

“Та як? У Криму. Він там живе, працює”, ─ відповідає жіночка.

“А чо він там опинився? ” ─ допитується господарка солодких кавунів.

“Та він ше до війни туди виїхав, тепер будемо думати, як назад повернути,” ─ пояснює мати.

Йду далі. Була в мене ідея заморозити молоденьких кабачків на зиму. Знайшла. Три гривні за кілограм.

“А вам нашо?”─ питає продавчиня. Я не встигла відповісти, як вона продовжила: “Мені ось жінка рецепт салату з кабачків на зиму дала. Уже два дні до мене по кабачки ходить. Готують дуже смачний салат з соусом “Сацебелі”, інший не підходить.

Розповіла рецепт.

“3 кг кабачків порізати кубиками, 4 морквини (потерти на корейську терку), 2 столові ложки солі, 1 столова ложка перцю, 1 склянка олії, 1 склянка цукру, 0, 5 склянки оцту, 0,5 літра соусу “Сацебелі”, коріандр за смаком. Перемішати, дати настоятися півгодинки і варити 30- 40 хвилин”.

І тут я розумію, що ідея морозити кабачки в моїй свідомості вже застаріла. Беру три кілограми молоденьких і йду шукати соус “Сацебелі”. Знайшла півлітрову банку за 18 гривень, продавчиня його нахвалювала на весь базар, казала, що її хлопці цей соус на хліб мастять і так їдять.

Згадала, що вдома закінчується олія, спеціально спускаюсь униз до мебельного по “дієтичну” несмажену. Один літр – 25 гривень.

Поруч жіночка припрошує купити дійничку слив за 20 гривень. “Беріть сливи, мов шоколад, і на фігурі не позначаться,” ─ каже.

Йду до ятки з цукром. 14 гривень за кілограм.

“А я минулої середи в Звенигородці купила мішок за 600, тобто вийшло по 12 гривень,” ─ шепнула жіночка, що проходила повз.

“Горіхів у цьому році, мабуть, ніхто збирати не буде. Склади забиті. Немає збуту. Люди не хочуть віддавати за безцінь. Восени приймали в зеленій шкаралупі по 20 гривень. Мої куми щороку на них заробляли, а це кажуть: “Нема дурних!” ─ чую розмову позад себе.

Неподалік цукру стоїть мед. 70 гривень за літр.

“А чого у вас густий, а у всіх рідкий. Це соняшниковий?” ─ цікавлюся.

“Ні, зараз у всіх однаковий – збірний, але більшість перед базаром розігрівають, а ми – ні. От і вся різниця. Сама розумієш, розігрітий мед – це вже не мед,”─ коментує пасічник.

Насамкінець, зайшла провідати подругу, що торгує у взуттєвому. “Що це ти кабачків накупила, як з переляку. Ти їх ще за літо не наїлася? ” ─ запитує Надійка.

“Не знаю, переконали, що смачний салат,” ─ виправдовуюсь.

“А ну дай, гляну. Ага, я теж такий варила. Тільки замість “Сацебелі” кидала томатну пасту й кілька видів перцю – червоного, чорного, духмяного, так дешевше, а ефект такий самий. Колись накрутила 40 банок, наїлися, а потім стояв, не знали, що з ним робити. То я собакам у кашу по півбанки підмішувала. Їли аж прицмокували. Тільки тут написано варити 30 хвилин, малувато, вари хоча б з годину, бо позриває. Точно кажу! ” ─ порадила подруга.

Прийшла додому. В одному кутку стоять баклажани, в іншому помідори, в третьому кабачки. Усе треба консервувати. Чого я ще огірків не купила? Було б веселіше. Ет, головне – кришки є.

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

29.08.2016 11:48
Переглядів: 1164
Коментарiв нема

Залишити відповідь

Щоб залишити коментар або відгук під цією публікацією, увійдіть або зареєструйтеся.