У Катеринополі вже готуються до зими
Традиційно під Івана Купала розпочинається сезон вишень.
− Іще й досі пам’ятаю, як у дитинстві бабусі мені плели вінок із квітів, прикрашений вишнями − пишний та красивий! І ще гілочку давали в руки, сплетену впереміш з квітами – купальське гільце. Будяків, за звичаєм (як то треба, щоб хлопці не вихопили), не вплітали, аби дитина не поранилась, − розповідає жіночка з корзиною в руках, купуючи на базарі вишні. 3 кілограми по 8 гривень. За відро просять 60 -80.
− Що морозити збираєтесь? − питає задоволено продавчиня. − Давайте я вам ще черешеньок зважу? Смородинки?!
− Ой ні, дякую, я ж не морозити, а консервувати буду на пиріжки, а це займає багато часу. Зате зимою буде чим сімейство порадувати. Душу смачненьким зігріти. А в яку ціну черешні? Смородина? Може й візьму трішки для дітей, − вагається господиня.
− Беріть-беріть, не пошкодуєте: черешні по десять гривень за кілограм, а смородина –15- 20 (залежно від величини бубок). Дуже солодкі, вітамінні. А корисні! − припрошує торговка.
− А черешні не червиві? З виду гарні, а, бува, візьмеш – одні черв’яки. Та й гроші на вітер. Ніхто їсти не хоче, − допитується жіночка.
− Брехати не буду: зрідка трапляються, − зізнається господарка ягід. − Але не так, щоб аж геть. Зате екологічні! Хочете без чер’яків, то беріть привозні, оброблені, але я б їх не їла, і так одну хімію споживаємо.
− Та ні, з черв’яками не хочу! − наполягає покупець.−Дайте кілограмчик гарної смородини і літрову банку малини. В яку вона ціну?
− Малина по 12. Прошу! Смакуйте на здоров’я. Приходьте ще!
Тетяна ІВАШКЕВИЧ