Переможниця фестивалю борщу з Калинопільщини розкрила свій секрет приготування
13 вересня в селі Бобриця на Черкащині відбувся Благодійний фестиваль українського борщу, в якому взяли участь представники Черкаської, Київської, Полтавської та Сумської областей. Учасники з Мокрокалигірської громади, що на Калинопільщині, не лише долучились до цього колоритного національного дійства, але й привезли звідти заслужену перемогу, яку здобули поміж 19 представлених громад.
«Зварили смачнющий борщ, представили цікаво, як годиться у нас в Україні.
Всі учасники долучилися до оформлення столу достатку. Продавали пиріжки, пампушки, вареники, кашу, запечену качку з перепілками, коровай та багато всього з городу. Але родзинкою нашого заходу звичайно був борщ від нашої супер-господині Наталії Дуки та чудодійні калигірські деруни, смажені на вогні. Всі вторговані кошти, майже 10 000 гривень, ми передали на потреби Захисників. До речі, ми зібрали найбільшу суму», – розповіли в Мокрокалигірському ЦКіД.
Щедра господиня пані Наталія поділилася на фестивалі секретом свого борщу. З її слів, він полягає у добавлянні до киплячої страви, коли вже майже готова картопля, бурякового квасу та кількох видів буряку: цукровий буряк, смугастий борщовичок і столовий. «Ще трошки можна додати кормового білого», – наголосила жінка.
Зауважимо, що рецептів борщу в Україні є, мабуть, стільки, скільки господинь. Кожна варить на свій смак. Наш геній Тарас Шевченко любив борщ з карасями. Хтось полюбляє з печерицями, хтось із окремо відвареним буряком, хтось з чорносливом, кропивою тощо. А щодо приправ – варіантів безліч. А ще кажуть, що смак борщу залежить від кухаря: якщо в кухаря гарний настрій, то й борщ буде смачним, а поганий – кислим, недобрим.
Дорогі господині, ми не маємо права псувати борщ! Тримаймося!
Тетяна ІВАШКЕВИЧ