На Катеринопільщині взялись за равликів
Катеринопільська філія обласного центру зайнятості поділилася на своїй сторінці у «Фейсбук» цікавою інформацією. З’ясувалось, що підприємство Михайла Морозюка «Регіон плюс» минулого року започаткувало в Єрках елітний агробізнес – вирощування равликів, а саме – Великого середземноморського равлика.
24 серпня керівник підприємства провів екскурсію для очільниці й співробітників районного центру зайнятості по равликових плантаціях та пообіцяв, що на вересень-жовтень буде потреба в додаткових робочих місцях.
«М’ясо равлика – це справжній гастрономічний делікатес з ніжною структурою і з вишуканим тонким смаком, складається з високоякісного і легкозасвоюваного білка (що містить незамінну і дуже цінну амінокислоту – холін), води і жирів, – розповів Михайло Морозюк.
Дехто з місцевих жителів сприйняв цю інформацію насторожено. «А не поїдять Ваші равлики наші городи, садки і нас «щасливих» ? Нам радіти, чи молитись?» − запитує Євгенія Сорочинська.
«Радійте! Равлики їдять спеціальну їжу, тим більше перебувають на закритій території. Вони дуже коштовні, щоб дозволити їм повзати де-завгодно», − прозвучало у відповідь.
Про екзотичний агробізес ми розпитали також у самого Михайла Морозюка.
-Як з’явився задум вирощувати равликів? Мабуть, у Європі підгледіли?» − цікавимось у підприємця.
-Ні, чому у Європі? Дивився, чим люди займаються, той собі вирішив спробувати, − відповів Морозюк.
-Це якісь спеціальні равлики, не такі, що живуть у нашій місцевості?
-Звісно, що не такі! Зараз ми завезли харчові равлики, а згодом плануємо вирощувати також равлики для фармації.
-А чим ці молюски харчуються? Люди хвилюються, чи не з’їдять, бува, в селі весь виноград?
-Ні! Ці равлики харчуються виключно спецкормами. Їдять равликовий комбікорм.
До слова, основні споживачі равлика – жителі ЄС. Втім, купують його також українські ресторани. Рентабельність бізнесу може досягати 100%. «Це екологічний продукт, і на нього завжди буде попит», − кажуть експерти. Хоч і застерігають, що завоювати європейський ринок буде непросто. В Україні ж надійних і, головне, постійних замовників небагато.
«Середня ціна равлика в мушлі першого класу в Україні − 3,5 євро за кг. Для прибуткової роботи ферма повинна мати мінімум 1 гектар поля. Обслуговують таку ферму чотири людини, тому це зручний бізнес для сім’ї. Інвестиції у ферму оцінюються 80-100 тис євро, окупність − два роки. М’ясо равлика − не єдиний цінний його продукт. Ікра коштує 1 тис євро за кг. Ще дорожчий і цінніший слиз, який використовують в косметології та медицині», − читаємо в «Економічній правді» (29 серпня, 2018 рік).
Тетяна ІВАШКЕВИЧ